Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη συστημική παρέμβαση το 2020, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη συστημική παρέμβαση το 2020, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Κλιμακωτή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο, με βάση το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου τότε. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται τον Μάιο δεν θα πλήξει τη μεσαία τάξη και πως, εάν προκύψει αύξηση των αντικειμενικών σε λαϊκές περιοχές, τότε θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ. Ενώ τόνισε ότι η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας πως η μείωση κατά 22% έγινε ήδη, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Πρόσθεσε δε, ότι με τη μείωση αυτή του φόρου αυξήθηκε η εισπραξιμότητα από το 80% στο 85%. «Μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση, οι πολίτες έχουν το κίνητρο να ανταποκριθούν, μειώνεται το κίνητρο για φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου και θα λήξει στα τέλη Απριλίου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Προανήγγειλε δε, δεύτερη συστημική παρέμβαση το επόμενο έτος, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά». Ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», απάντησε πως είναι αισιόδοξος, διότι πλέον η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με στατιστικά.

Δήλωσε ότι το βέλτιστο θα ήταν να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση συζητεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να μεταφέρονται και να αξιοποιούνται τα υπερπλεονάσματα μέσα στο επόμενο έτος. Προανήγγειλε, παράλληλα, την κατάθεση νομοσχεδίου τον Ιανουάριο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μια άσκηση βιωσιμότητας χρέους πάνω σε τέσσερις πυλώνες: την ταχύτερη ανάπτυξη, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Τέλος, σχετικά με τις αβεβαιότητες του 2020, είπε ότι «υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι» στην παγκόσμια οικονομία, αλλά επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, που την “πουσάρουν” και ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι «για το 2019 εκτιμούμε ανάπτυξη 2%. Οι περισσότεροι φορείς θεωρούσαν χαμηλότερα. Μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, συγκλίνουμε ότι θα είμαστε εκεί που λέει ο κρατικός προϋπολογισμός. Για το 2020 κανείς δεν λέει ανάπτυξη 2,8%, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι το ελατήριο της οικονομίας από το φορολογικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν και την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα δώσουν πρόσθετο περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play