Χρ. Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν με τις δικές μας για ανάκαμψη το 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν με τις δικές μας για ανάκαμψη το 2021

Τα τελευταία στοιχεία των διεθνών οργανισμών και των τραπεζών, που συγκλίνουν με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ύφεση του 2020 και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του επί του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού 2021, που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του κ. Σταϊκούρα για την “επισφάλεια” της άσκησης των προβλέψεων σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον: «Μία περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά δυσμενέστερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης και κατά 2% του ΑΕΠ στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών οργανισμών και των τραπεζών, διαψεύδονται τόσο οι αρχικές προβλέψεις τους, «αλλά και οι πόθοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε την βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικός, είπε ο κ. Σταϊκούρας, και ουδείς υποστηρίζει τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου. «Πλέον, ούτε καν το ΔΝΤ».

«Το σημερινό consensus των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών είναι για ύφεση 7,9%, και των ελληνικών τραπεζών για ύφεση 7,8%. Μάλιστα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για τη χώρα μας» είπε. Όσο για την αμφισβήτηση της πρόβλεψης για ισχυρή ανάπτυξη, ύψους 7,5% το 2021, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «το consensus των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι για μεγέθυνση 5,2%, και των ελληνικών τραπεζών για μεγέθυνση 5,8%».

«Όσο είναι και οι δικές μας εκτιμήσεις, αφού, χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 5,5%» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε: «Όλοι συμφωνούν ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά ισχυρής ανάκαμψης, ανακτώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής συρρίκνωσης του 2020».

Για τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά τού Προϋπολογισμού και τον ρόλο τού Ταμείου Ανάπτυξης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους και ότι «για τη βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση αυτών των πόρων, επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο».

“Διατηρούμε αποθέματα για κάθε ενδεχόμενη εθνική ανάγκη”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «το υπό συζήτηση προσχέδιο αποδεικνύει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζει μέσα στην οικονομία και την κοινωνία, και όχι σε “γυάλινους πύργους”, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες τους, ακούει το σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα, παρεμβαίνει υποστηρικτικά, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν». Στόχος μας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις». Τόνισε μάλιστα ότι «παράλληλα, διατηρούμε αποθέματα για κάθε ενδεχόμενη εθνική ανάγκη [..] Είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών σελίδων της ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα! Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, με σχέδιο, συνεργασία, μεθοδικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play