Χρ. Σταϊκούρας: Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Χρ. Σταϊκούρας: Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και οι οποίες ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως είπε, «με τον ν. 4706/2020 προχωρήσαμε στην αναμόρφωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου». Τον χαρακτήρισε δε, ως έναν σύγχρονο νόμο- πλαίσιο, με τον οποίο:

-Εισήχθη αναλυτικό πλέγμα διατάξεων που διέπει τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών.

-Προβλέφθηκε η υποχρέωση κατάρτισης και εφαρμογής πολιτικής καταλληλόλητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

  • τις αρχές που διέπουν την επιλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου,
  • τα κριτήρια κατ’ εφαρμογή των οποίων αξιολογείται η καταλληλότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου (π.χ. εχέγγυα ήθους, φήμη, γνώσεις και δεξιότητες και εμπειρία),
  • τα κριτήρια πολυμορφίας που συντρέχουν για την επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ο υπουργός είπε ότι εισήχθησαν δύο νέες, πέραν της επιτροπής ελέγχου, επιτροπές του διοικητικού συμβουλίου, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρείας με το νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ορίστηκε, ως κύρια αποστολή της κανονιστικής συμμόρφωσης, η θέσπιση και η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και διαδικασιών, με σκοπό να επιτυγχάνεται έγκαιρα η πλήρης και διαρκής συμμόρφωση της εταιρείας με το εκάστοτε ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Επιπλέον, με τον συγκεκριμένο νόμο αναβαθμίστηκαν ουσιωδώς οι απαιτούμενες οργανωτικές δομές της εταιρείας, καθότι προβλέφθηκε:

– Η απαίτηση η εταιρεία να υιοθετεί και να εφαρμόζει σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης ανάλογα με το μέγεθος, τη φύση, το εύρος και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων της.

– Η υποχρέωση θέσπισης Κανονισμού Λειτουργίας της εταιρείας, περίληψη του οποίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

Ο εν λόγω Κανονισμός, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργανωτική διάρθρωση, τις πολιτικές και διαδικασίες πρόληψης αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, τη διαδικασία διαχείρισης προνομιακών πληροφοριών και ορθής ενημέρωσης του κοινού και την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. Τέλος, υπάρχει η υποχρέωση της εταιρείας για εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, καταρτισμένου από φορέα εγνωσμένου κύρους.

Σύμφωνα με όσα είπε, επίσης, ο υπουργός, «ο ν. 4706/2020 εισήγαγε σαφείς και συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Συγκεκριμένα:

– Προβλέφθηκε η υποχρέωση της εταιρείας να αναρτά στην ιστοσελίδα της αναλυτικά βιογραφικά των υποψηφίων μελών του διοικητικού συμβουλίου και να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα προτείνει.

– Αποτυπώθηκαν οι αρμοδιότητες της μονάδας εξυπηρέτησης μετόχων, η οποία θα μεριμνά για την άμεση, ακριβή και ισότιμη πληροφόρηση των μετόχων και την υποστήριξή τους για την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

– Δημιουργήθηκε μονάδα εταιρικών ανακοινώσεων, με αρμοδιότητα την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, σε συμμόρφωση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

– Καθορίστηκε η εποπτική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Aύξηση της εμπιστοσύνης των μετοχών

Συνολικά, με τον νόμο αυτό, προσέθεσε, η κυβέρνηση στόχευσε σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την εμπιστοσύνη των μετόχων και των ενδιαφερομένων μερών στην επιχείρηση, που εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία και που συνδράμουν στην πορεία των εταιρειών προς τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τόνισε δε, ότι η δημοσιοποίηση εταιρικών πληροφοριών ESG αποτελεί πλέον ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, καθότι στην αναζήτησή τους για αποδοτικότερες και ασφαλέστερες επενδύσεις, οι επενδυτές στρέφονται στην αξιοποίηση μη οικονομικών πληροφοριών για τη λήψη των αποφάσεων τους. Συνεπώς, ανέφερε, επιχειρήσεις που λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση αποκτούν προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τέλος, είπε ότι στην παρούσα συγκυρία, η έννοια της βιωσιμότητας είναι περισσότερο από ποτέ άρρηκτα συνδεδεμένη με τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Και η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποτελεί μοναδική ευκαιρία, την οποία η Ελλάδα στοχεύει να αξιοποιήσει με τρόπο φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό, συνεκτικό και διορατικό.

Δείτε επίσης: EY: Αλλαγές στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών μετά την πανδημία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading