Δ. Παπαστεργίου: «Δυναμική επέκταση ευρυζωνικών συνδέσεων – Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το Gigabit voucher μέχρι την Παρασκευή»

Δ. Παπαστεργίου: «Δυναμική επέκταση ευρυζωνικών συνδέσεων – Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το Gigabit voucher μέχρι την Παρασκευή»

Ξεκινάμε και μπαίνουμε πολύ δυναμικά στην επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων, το Gigabit voucher ως διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα θα είναι στον αέρα. Θα δώσουμε 400 χιλιάδες νέες συνδέσεις πάνω από 300 mbps και αυτό έρχεται να ‘κουμπώσει’ με το Smart Readiness για 120 χιλιάδες κτίρια προκειμένου να φτιάξουμε την υποδομή εσωτερικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ ‘πέφτουν’ σήμερα στην αγορά για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από τη θέση που έχουμε στις σταθερές επικοινωνίες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο συνεδρίου Future Unfold – What unfolds when AI meets purpose. Επεσήμανε μάλιστα ότι «έρχεται με φόρα η τεχνητή νοημοσύνη», κάνοντας λόγο για τη βάση που έχει δημιουργηθεί αναφέροντας το «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – Μίτος», το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, το mAIgov, το mAiGreece, την εφαρμογή για το Κτηματολόγιο «για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε το νομικό έλεγχο». Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλες τρεις πρωτοβουλίες που θα ‘κουμπώσουν’ σε αυτήν τη στρατηγική, όπως το AI Factories, οι οπτικές ίνες και ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, «άρα θα έχουμε δικές μας υποδομές». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει είναι τα δεδομένα και τόνισε ότι η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά στη δράση για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτόν τον πλούτο προς τα έξω, στηρίζοντας όλες τις διαδικασίες νομιμοποίησης για το GDPR». Αυτό θα επιτρέψει στα δεδομένα των υπουργείων να φτάσουν εκεί που πρέπει, ανοίγοντας όσα οφείλουμε να ανοίξουμε και διατηρώντας τα υπόλοιπα ως πηγή για βαθύτερη έρευνα, εστιάζοντας αρχικά στην υγεία και ακολούθως στα γλωσσικά μοντέλα και το περιβάλλον.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τα δεδομένα υπάρχουν ή ψηφιοποιούνται, σαρώνουμε και ψηφιοποιούμε 1,8 δισ. έγγραφα του Δημοσίου». Ανέφερε επίσης ότι «ο διαγωνισμός του ΔΑΙΔΑΛΟΥ πάει πολύ καλά και θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο που έχει γίνει, δηλώνοντας ότι «το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ελπίζω ότι δεν είναι χαμένο».

Τόνισε ότι «την ώρα αυτήν πρέπει να τρέξουμε υποδομές», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο στις κινητές υποδομές, περνώντας στην ανάγκη γρηγορότερης ανάπτυξης των σταθερών υποδομών». Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε την τεχνολογία με ένα καθαρό πράσινο πρόσημο, καθώς οι τεχνολογίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα δεν συνάδουν με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιμόρφωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings και πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε ότι «αυτό που περιμένω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι να βελτιώσει την ταχύτητα δημιουργίας νέων προϊόντων και την ταχύτητα της καινοτομίας γενικότερα». Εξήγησε ότι για να έχουμε ταχύτερη πρόοδο, οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τις υποδομές στον τομέα της ευρυζωνικής κάλυψης και την επάρκεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Σημείωσε την ανάγκη για κινήτρων, πιο ευέλικτες διαδικασίες, περισσότερη ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών, καθώς και μεγαλύτερη ψηφιακή διακυβέρνηση. Κατέληξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι «η δική μας νοοτροπία, η έλλειψη κατάλληλης κουλτούρας και στρατηγικής».

Loading