ΔΑΑ- Ι. Παπαδοπούλου: Η Ethiopian Airlines «πολύτιμος συνεργάτης» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα

ΔΑΑ- Ι. Παπαδοπούλου: Η Ethiopian Airlines «πολύτιμος συνεργάτης» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα

Αναδυόμενη δύναμη για το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι η αφρικανική αγορά, με την Ethiopian Airlines να πραγματοποιεί τέσσερις επιβατικές πτήσεις την εβδομάδα, μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι οι συχνότητες να αυξηθούν, φτάνοντας ως και τις 6 εβδομαδιαίες πτήσεις. Επίσης, όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή εκδήλωση, η area manager της Ethiopian, Tigist Seyoum, από την 1η Ιουλίου ξεκινά ένα νέο δρομολόγιο από Αντίς Αμπέμπα προς Βαρσοβία, μέσω Αθήνας.

Πρόκειται για έναν «πολύτιμο συνεργάτη» του «Ελευθέριος Βενιζέλος», είπε η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου γιατί το δίκτυο του αεροδρομίου προς την Αφρική δεν είναι μεγάλο και «η Ehtiopian μας συνδέει με την υποσαχάρια Αφρική».

«Η Ethiopian έκανε ένα γενναίο ξεκίνημα στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες που έφεραν δύο τρίμηνες διακοπές, μία το 2020 λόγω covid και μία το 2022 διότι η σύνδεση με τη Μόσχα, που ήταν τότε ο τελικός σταθμός, σταμάτησε εξαιτίας του πολέμου. Όμως η εταιρεία έδειξε μεγάλη επιμονή και συνεχίζει να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια επικοινωνίας του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου. Η πτήση Αντίς Αμπέμπα-Αθήνα διακίνησε 32.662 επιβάτες το 2023 από 19.351 το προηγούμενο έτος. Συνολικά η αφρικανική αγορά, καταγράφει το 2023 άνοδο 27% σε σχέση με το 2019, ενώ και τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφει άνοδο 15% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, προμηνύοντας μία χρονιά ρεκόρ για την αφρικανική αγορά, με κρίσιμη τη συμβολή της Ethiopian. Βάσει των στοιχείων της αεροπορικής εταιρείας, το 2023 οι κορυφαίοι προορισμοί όσων ταξίδεψαν από την Αθήνα ήταν κατά 14% η Αντίς Αμπέμπα, 12% το Γιοχάνεσμπουργκ, 11% το Κέιπ Τάουν και από 6% η Κινσάσα και η Ζανζιβάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, οι Έλληνες και Ελληνίδες που ταξιδεύουν προς την υποσαχάρια Αφρική είναι ηλικίας 43 ετών, ταξιδεύουν σε ποσοστό 42% για διακοπές και 41% για business, ενώ οι Αφρικανοί που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 41 ετών και κάνουν περίπου έξι ταξίδια τον χρόνο και ταξιδεύουν κατά 65% για διακοπές και 20% για δουλειές. Τόσο οι Έλληνες ταξιδιώτες όσο και οι αλλοδαποί πραγματοποιούν ταξίδια διάρκειας κατά μέσο όρο 24 ημερών.

«Η Ethiopian Airlines έχει μεγάλη ιστορία με την Ελλάδα. Οι πτήσεις μας αποτελούν βασικό εργαλείο για τους κοινωνικο-οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, η area manager της Ethiopian, Tigist Seyoum κάνοντας λόγο για «τον δρόμο προς την Αφρική». Μάλιστα όπως η ίδια ανέφερε κατά κύριο λόγο όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους από την Ελλάδα, κατευθύνονται κυρίως στη βιομηχανία του καφέ (στα νότια και δυτικά της Αιθιοπίας), καθώς και στον κλάδο των κατασκευών.

«Με περισσότερους από 60 προορισμούς στην αφρικανική ήπειρο, υποσχόμαστε να σας δώσουμε τη μερίδα του λέοντος στην αφρικανική αεροπορική συνδεσιμότητα. Η Ethiopian Airlines είναι γνωστή για τα νέα και υπερσύγχρονα αεροσκάφη της, με μέση ηλικία στόλου επτά ετών. Ως εκ τούτου, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσετε την αφρικανική φιλοξενία μας, με γεύση Αιθιοπίας, σε ένα από τα 147 αεροσκάφη μας τελευταίας τεχνολογίας», υπογράμμισε η κ. Tigist Seyoum και κατέληξε: «Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τον λαό της Ελλάδας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ακλόνητη δέσμευσή μας για τη διευκόλυνση του τουρισμού, των επενδύσεων και των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των εθνών».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Φλεριανός, γενικός διευθυντής της Gold Star Aviation, που εκπροσωπεί την αεροπορική εταιρεία στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι ενώ οι πληρότητες από την Ελλάδα είναι μεγάλες προς τρίτες χώρες και ειδικά την Αφρική, ωστόσο στην αντίστροφη πορεία εντοπίζεται πρόβλημα με την είσοδό τους στη χώρα μας, καθώς θεωρείται ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να παραμείνουν εδώ για εργασία. Ταυτόχρονα έθεσε και το ζήτημα των πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών για την απόκτηση βίζα, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση στις πρεσβείες μας σε αυτές τις χώρες. «Αυτό το ζήτημα με τη βίζα είναι κρίσιμο, διότι επηρεάζει την εταιρεία, που θέλει να κάνει έναν σχεδιασμό, αλλά και τη χώρα, διότι μας στερεί επισκέπτες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ethiopian Airlines παρέχει και cargo υπηρεσίες σε 68 διεθνείς προορισμούς, με βασικά προϊόντα τα φαρμακευτικά, ευπαθή είδη, ζώα, τιμαλφή, επικίνδυνα αγαθά και εμπορεύματα ηλεκτρονικού εμπορίου δια μέσου μίας state-of-the-art εγκατάστασης με αποκλειστική αποθήκη για διάφορους τύπους αποστολών.

B.K.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading