Δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ύψους 150 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα συνήψε η κυβέρνηση

Δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ύψους 150 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα συνήψε η κυβέρνηση

Δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 150 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, υπέγραψε η κυβέρνηση. Το ποσό αυτό, που είναι για την περίοδο 2019- 2023, θα προστεθεί στα 355 εκατ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα αφορά σε δέκα έργα στη χώρα, εκ των οποίων τα επτά είναι στην περιφέρεια Αττικής.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ εντός διετίας από σήμερα. Μέγιστος χρόνος αποπληρωμής είναι τα 25 χρόνια, ενώ υπάρχει 7ετής περίοδος χάριτος και η απορρόφηση θα γίνει εντός εξαετίας. Το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό, κοντά στο 1%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, διαχρονικά η ΕΤΕπ έχει διαδραματίσει ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της νεανικής απασχόλησης, της επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των υποδομών και της καινοτομίας.

Ανέφερε, επίσης, πως οι επενδύσεις συνιστούν για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βασικό πυλώνα προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός και διατηρήσιμος ρυθμός ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες, καλές θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Ενώ, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την ΕΤΕπ, όσο και με άλλα υπουργεία, και εργάζεται με αμείωτη ένταση, με στόχο νέες επενδύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας από τη μεγαλύτερη διεθνή δημόσια τράπεζα του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι τα έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη δημοπρατηθεί, θα αφορούν σε 500.000 πολίτες. Προσθέτοντας, ότι τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα περίπου 16.000 πολίτες και το κόστος ανήλθε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, τα 10 έργα έχουν ως εξής:

1.Διευθέτηση ρέματος Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.

2.Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.

3.Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.

4.Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.

5. Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.

6.Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.

7.Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.

8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.

9.Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.

10.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.

Εκ μέρους της ΕΤΕπ τη δανειακή σύμβαση υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας ‘Αντριου Μακ Ντάουελ, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading