Αναλύουμε την επίδραση των δασμών Τραμπ στο ελληνικό δημόσιο χρέος και συγκρίνουμε με άλλες χώρες της ΕΕ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση εμπορικών εντάσεων. Η απόφαση αναδιάρθρωσης του 2018 και τα ευνοϊκά επιτόκια δεν επαρκούν για να ανατρέψουν τη διαρκή πίεση που ασκείται στο χρέος, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει κοντά στο 150% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου προσθέτουν ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ, που προγραμματίζουν αύξηση των αμυντικών δαπανών, φέρνουν την Ελλάδα αντιμέτωπη με προκλήσεις που ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα δανεισμού.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 70% του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια του ξένου επίσημου τομέα, γεγονός που ενισχύει την εξυπηρέτηση του χρέους σε περιόδους αναταραχής. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη στρατηγικής επαναξιολόγησης των δημόσιων οικονομικών, καθώς η χώρα προχωρά σε αχαρτογράφητα ύδατα εξαιτίας των νέων δασμών και των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί προσεκτική ανάλυση και σχεδίαση, ιδίως καθώς συγκρίνεται με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η οποία βιώνει σοβαρές προκλήσεις λόγω των αμυντικών της δαπανών και του υψηλού δημόσιου χρέους. Η σύγκριση αυτή αποκαλύπτει τις διαφορετικές στρατηγικές και τις αναγκαίες πολιτικές που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας στο μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr