ΔΕΗ: Ενθαρρυντικά μηνύματα από πολυεθνικές για το data center στη Δυτική Μακεδονία

ΔΕΗ: Ενθαρρυντικά μηνύματα από πολυεθνικές για το data center στη Δυτική Μακεδονία

Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με πολυεθνικές από τον τομέα της πληροφορικής για συμμετοχή στο μεγάλο data center που σχεδιάζει στη Δυτική Μακεδονία, και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Η οριστικοποίηση της συνεργασίας με έναν ή περισσότερους επενδυτές αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 1-2 ετών, ενώ το σύνολο των έργων στα πρώην λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030-2031.

Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο αυτή, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, με πιθανή επέκταση στα 12 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της περιοχής για την εγκατάσταση του data center, επισημαίνοντας ότι η περιοχή διαθέτει εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και οπτικών ινών, καθώς και πρόσβαση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους.

Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη ενός data center ισχύος 300 μεγαβάτ στην πρώτη φάση, με κόστος 2,3 δισ. ευρώ. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, θα επεκταθεί σε 1 γιγαβάτ, απαιτώντας πρόσθετες επενδύσεις 5,4 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ σε μονάδες ενέργειας για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές είναι ότι το data center θα τροφοδοτείται με σύμβαση αγοράς ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, αποφεύγοντας την απορρόφηση φθηνής ενέργειας που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Σημαντικές είναι επίσης οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά στα πρώην λιγνιτωρυχεία, συνολικής ισχύος 2.130 μεγαβάτ, με προγραμματιζόμενες επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, πηγές της ΔΕΗ δήλωσαν ότι οι τιμές στην Ευρώπη μπορεί να πιεστούν προς τα κάτω, μειώνοντας το κόστος των επενδύσεων, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ θα μειωθεί.

Loading

Play