Η ανάγκη για άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διασφάλισης της βιωσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, «μιας και θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη για να μας βοηθούν», επισημάνθηκε από τον αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ, Αλέξιος Παΐζης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενέργεια από λιγνίτη ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της και ότι αυτός θα διακοπεί οριστικά μέχρι το 2026. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit – Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe», κατά τη διάρκεια διαλόγου με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο ενεργειακό σύστημα: Τι πρέπει να γίνει».
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Παΐζης αναφέρθηκε στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στον ρόλο των νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Ανέφερε ότι οι νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται από την κλιματική κρίση, τις εντολές της ΕΕ και τη διεθνή συγκυρία καθιστούν τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πιο ευάλωτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό μεταμορφώνεται». Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, σημειώνοντας ότι «είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα γιατί δεν έχουμε ατυχήματα, όπως οι Βόρειοι γείτονές μας που βιώνουν μπλακ άουτ». Τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι παρούσες και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στην προσέγγισή μας με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την παραγωγή και τους στόχους για καθαρό μίγμα.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό μίγμα, ο κ. Παΐζης σημείωσε ότι το 2010 αυτό αποτελούνταν από 45% λιγνίτη και 5% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, τα ποσοστά είναι «λιγότερο από 10% λιγνίτη και 40% ΑΠΕ», ενώ το φυσικό αέριο έχει φτάσει στο 30%, από 10% πριν από 14 χρόνια. Σχετικά με την παραγωγή από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, δήλωσε ότι το 2010 παρήγαγαν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω ξηρασίας.
Ο άνθρακας δεν είναι βιώσιμος – Το αναμορφωμένο χαρτοφυλάκιο και το φυσικό αέριο
Ο κ. Παΐζης τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε βιώσει κορυφώσεις και βυθίσεις, και πρέπει να βρούμε τρόπο να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα. Διαβεβαίωσε ότι ο άνθρακας δεν είναι πλέον βιώσιμος και η εναλλαγή του μίγματος στη ΔΕΗ έχει αλλάξει τις τιμές και την προσέγγιση της επιχείρησης. Αναφορικά με τον λιγνίτη, με το τέλος του να θεωρείται δεδομένο, υπογράμμισε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα εναπομείναντα εργοστάσια μόνο ως απόθεμα για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια. Αλλά η παραγωγή από λιγνίτη μειώνεται σταδιακά. Όπως είπε, «κάθε τεχνολογία έχει τον κύκλο ζωής της και πλέον απαιτείται να κλείσει». Τόνισε επίσης ότι φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και «περιμένουμε χειροτέρευση». Ανέφερε ότι είναι καλύτερο να διευθετήσουμε τα προβλήματα του ενεργειακού συστήματος και εξήγησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, εστιάζοντας σε υποδομές και δημόσιους διαγωνισμούς.
Μιλώντας για την ξηρασία, ανέφερε ότι μία λύση είναι η δημιουργία νέων υδροηλεκτρικών εργοστασίων και η ανάπτυξη υποδομών αποθεμάτων, με τις μονάδες αυτές να λειτουργούν συμπληρωματικά, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια το φυσικό αέριο ως το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή. Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που θα επιτρέπει αναβαθμίσεις με το φυσικό αέριο.
* Το ΑΠΕ – ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και