Η Ελλάδα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αν και αυτό μπορεί να μην εντυπωσιάζει τους επικριτές, αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση ότι, παρά τις προκλήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, η χώρα παραμένει μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στην Ευρώπη.
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist στη Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το πολιτικό μείγμα που υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια βασίζεται σε τρία πυλώνες: οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και κοινωνική δικαιοσύνη.
«Όταν μιλάμε για οικονομική ελευθερία, αναφερόμαστε κυρίως σε μειώσεις φόρων. Στην αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα ανακοινωθούν περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ό,τι θα είναι θετικό για τους πολίτες και την οικονομία», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης, επισήμανε ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί περίπου 50 μειώσεις φόρων, συμπεριλαμβανομένων του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των οικογενειών με παιδιά, καθώς και των δωρεών και κληρονομιών.
«Το 2023, χωρίς να αυξήσουμε κανένα φόρο, είχαμε αύξηση εσόδων κατά 9% λόγω ανάπτυξης και μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με πληθωρισμό κάτω από 3%, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5%. Αυτό δείχνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε ο Υπουργός, αναφερόμενος στις συνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές και τις 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται σε αυτό το πλαίσιο.
Αναφερόμενος στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω παρεμβάσεων από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και τον νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε στην θητεία του στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος διευκολύνει την αγορά εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.
Στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογράμμισε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την στήριξη των εργαζομένων, ειδικά αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 27% την τελευταία τετραετία, ποσοστό που ξεπερνά τον πληθωρισμό.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας τη συμφωνία συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια. «Οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε νέα φάση, με θετικές αξιολογήσεις από τις εποπτικές αρχές. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ προχώρησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές», υπογράμμισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα υγιές και εύρωστο τραπεζικό σύστημα, που λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».