Δεσμεύσεις για το μέλλον: Το 90% των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Δεσμεύσεις για το μέλλον: Το 90% των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Το 90% των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόνισε ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προσθέτοντας ότι όποια έργα δεν έχουν σύμβαση μέχρι τον Μάρτιο του 2025 θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι εκτός Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθούν 10 ψηφιακά έργα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, λόγω του κινδύνου να μην προλάβουν να προκηρυχθούν.

Ο κ. Ασθενίδης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρονικού ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναφέρθηκε σε πιθανότητα σιωπηρής παράτασης μέχρι το τέλος του 2026, αλλά μόνο για διοικητικά θέματα. «Έχουμε ακόμη μπροστά μας 1,5 χρόνο υλοποίησης. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, θα υλοποιηθούν τα έργα. Χωρίς στραβές, θα πάμε στο 90%». Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμα και τα έργα που δεν θα προχωρήσουν, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αργότερα, αφού θα έχει μεταφερθεί η χρηματοδότησή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2026, τα έργα θα πρέπει να έχουν παραδοθεί και να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες για την υποβολή των δαπανών τους.

Ο κ. Ασθενίδης αναφέρθηκε και σε έργα που κινδυνεύουν, για τα οποία τρέχουν οι διαγωνισμοί, αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, τονίζοντας ότι «υπάρχουν έργα σε διαγωνιστική διαδικασία, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσουν λόγω πιθανών προσφυγών, οι οποίες θα επιμηκύνουν τον χρόνο ολοκλήρωσης».

Επιπλέον, σχολίασε την αναγκαιότητα ορθής υλοποίησης των έργων, λέγοντας ότι «το στοίχημα είναι οι ανάδοχοι να ρίξουν το βάρος στη σωστή υλοποίηση και να πάρουν σοβαρά τον ρόλο τους». Υπογράμμισε πως ορισμένες εταιρείες ενδιαφέρονται για τη φήμη τους, ενώ άλλες επιδιώκουν μόνο την τιμή και την εξασφάλιση ανεκτέλεστων έργων. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πώς είναι δυνατόν μεγάλες εταιρείες να επικαλούνται έλλειψη προσωπικού για την ολοκλήρωση των έργων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να τεθεί εκτός πλαισίου Ταμείου Ανάκαμψης το έργο εκπαίδευσης των στρατευσίμων, καθώς οι φορείς υλοποίησης δεν είναι ώριμοι για την προκήρυξή του, παρόλο που έχει υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο.

Loading

Play