Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνει μικρή αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά την κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Καθώς η περίοδος αναστολής οφειλών λήγει, μία θετική εξέλιξη για τις τράπεζες, αλλά και για την οικονομία γενικότερα, είναι ο χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων NPEs.
Μάλιστα όπως εκτιμά η JP Morgan αναφορικά με τις πιθανές εισροές μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs), συνολικά, τα απόλυτα ποσά ανέρχονται σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες, πολύ χαμηλότερα από τα 8 – 10 δισ. ευρώ των NPEs που αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι θα δημιουργηθούν από αυτήν την κρίση.
Για την Eurobank τα συνολικά NPEs υποχώρησαν σε 5,8 δισ. από 13 δισ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2020, ενώ σημείωσαν μικρή σχετικά αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2020. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου, όπως και ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαμορφώθηκε σε 72 εκατ. ευρώ.
Τα νέα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς ήταν συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ και η μείωση του αποθέματος της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Τα NPEs μειώθηκαν στα 22,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι 24,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν και 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητα, καθώς η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων και οι αποπληρωμές που συνεχίστηκαν το α’ τρίμηνο 2021, αντιστάθμισαν τις εισροές.
Στο τέλος Μαρτίου 2021, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 23,9% μετά από τη συναλλαγή Galaxy, ενώ σε επίπεδο ομίλου ανέρχεται σε 26,3%.
Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα μειώνεται σε 13,3%.
Το σχέδιο «Ηρακλής»
Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους – ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Με τον «Ηρακλή 2» που πολύ πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν (και ενώ στον «Ηρακλή 1» μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια), σχεδιάζεται μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειωθούν ακόμα κατά 32 δισ. ευρώ τα εναπομείναντα δάνεια.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάσει τα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Το σχέδιο «Ηρακλής», αποτελεί μία σημαντική συστημική λύση και η οποία έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, ο «Ηρακλής» αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο S&P, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές που έχουν.
Σύμφωνα με την Fitch οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2» θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.
Έτσι, οι τιτλοποιήσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, αναμένεται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών κάτω από το 15% στους επόμενους 12 μήνες, από περίπου 35% που ήταν στα τέλη του 2020.
Με τις κινήσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες, είναι εφικτή η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμένως ο οίκος περίμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι.
Στους υπολογισμούς της η Fitch λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων από την πανδημία. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν δάνεια σε moratoria, τα οποία έφταναν το 16% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2020, αλλά για τα περισσότερα από αυτά η περίοδος αναστολής πληρωμών έληξε. Με αναδιαρθρώσεις και χρήση κρατικών σχημάτων στήριξης οι πιέσεις, που από αυτό το μέτωπο αμβλύνονται.
Οι τιμές – στόχοι
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών αναβαθμίζουν τις τιμές – στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.
Η Wood θέτει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Alpha Βank στα 1,50 ευρώ και προβλέπει ότι ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024. Η KBW σημειώνει ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο κάνει την Αlpha Bank ελκυστική για τους επενδυτές.
Η KBW «βλέπει» μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022. Ελκυστικά θεωρεί η NBG Securities τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank, δίνοντας τιμή – στόχο στα 1,30 ευρώ.
Η JP Morgan δίνει τιμή – στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή, η οποία προσφέρει σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 35%.
Μετά την αύξηση στα κεφάλαια, η τράπεζα είναι έτοιμη να φέρει τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο έως τις αρχές του 2022 από το τρέχον 14%. H HSBC ανεβάζει την τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ ή άνοδο 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Για ένα φιλόδοξο αλλά αξιόπιστο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κάνει λόγο η Eurobank Equities για την Πειραιώς, θέτοντας τιμή – στόχο το 1,91 ευρώ και σύσταση «hold». Η Axia Research σημειώνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και δίνει σύσταση buy για τη μετοχή με τιμή – στόχο τα 2,15 ευρώ.
Δείτε επίσης: