Η νέα έκθεση ΕU 2024 Poverty Watch αναδεικνύει την κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη νέα έκθεση ΕU 2024 Poverty Watch, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε, παρουσιάζονται στοιχεία από τις 19 χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιείται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (EAPN), περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η έκθεση εδράζεται στις ανταποκρίσεις από τα εθνικά δίκτυα για το προηγούμενο έτος και συνοδεύεται από συμπεράσματα και προτάσεις που προτείνουν μια συστημική προσέγγιση στην κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με το EAPN, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να θεωρούνται κόστος, αλλά επενδύσεις. Η καταπολέμηση της φτώχειας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση και διαρθρωτικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επισημαίνει η έκθεση.
Από το 1990, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας συγκεντρώνει 33 εθνικές και 13 πανευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το Δίκτυο διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στοχεύοντας στην προώθηση της καταπολέμησης της φτώχειας στην ατζέντα της ΕΕ και στην εξασφάλιση της συνεργασίας των κρατών μελών για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Με ποσοστό 26,1%, η χώρα κατατάσσεται τέταρτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία.
Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι τα πραγματικά ποσοστά φτώχειας μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς πολλές ευάλωτες ομάδες δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές. Οι εθνικές έρευνες στέγασης δεν καταγράφουν άτομα που διαβιούν σε συλλογικές κατοικίες, όπως ξενοδοχεία ή καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πλήρης έκταση της φτώχειας. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στις επίσημες στατιστικές επικεντρώνεται στα νοικοκυριά, γεγονός που συμβάλλει στον αποκλεισμό των εξαιρετικά φτωχών από τις σχετικές έρευνες.
Η φτώχεια, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία, επηρεάζει όχι μόνο τις ευάλωτες ομάδες αλλά έχει διευρυνθεί στην κοινωνία στο σύνολό της. Το 87,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα αναφέρει τουλάχιστον κάποιες οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Η κρίση του κόστους ζωής πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι αισθάνονται την έλλειψη στοχευμένης υποστήριξης από τους θεσμούς. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αποξένωσης και αδυναμία εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Τα κύρια προβλήματα που επισημαίνονται για την Ελλάδα περιλαμβάνουν την ακρίβεια και την ανεπαρκή στέγαση, με τις υψηλές δαπάνες για στέγαση να επηρεάζουν δυσανάλογα τον πληθυσμό. Επιπλέον, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη, γεγονός που συμβάλλει στη συνολική εικόνα της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην χώρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr