Δημόσιοι υπάλληλοι: Τα σημεία – SOS για το μπόνους 15% επί του μισθού

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τα σημεία – SOS για το μπόνους 15% επί του μισθού

Ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να λάβει μπόνους, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, αρκεί να πληρούνται κάποια συγκεκριμένα δεδομένα.

Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής εφαρμόζεται στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), καθώς και στο ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, το οποίο, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ).

Οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται είναι οι εξής:

Να αφορά Φορέα του δημοσίου συμμετέχει στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, εφόσον έχει προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης και δεν εφαρμόζει για το ίδιο έτος αναφοράς τα ειδικά συστήματα κινήτρων και ανταμοιβής

Να αφορά υπάλληλος δικαιούχου φορέα, ο οποίος έχει συμμετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης, να έχει υπηρετήσει σε οργανική μονάδα, η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών κατά το έτος αναφοράς και κατά τον χρόνο καταβολής ή απονομής της ανταμοιβής, δεν τελεί σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκημα και δεν του έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, μέχρι τη διαγραφή της κατά το άρθρο 145 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

Η καταβολή ανταμοιβής αναστέλλεται από την άσκηση ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης ή απαλλαγής, η ανταμοιβή καταβάλλεται στον υπάλληλο αναδρομικά.

Το αρχικό ποσό της ανταμοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα, το οποίο καθορίζεται επί του συνολικού προβλεπόμενου ποσού, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης εκάστου φορέα κατά το έτος που προηγήθηκε του έτους αναφοράς, στην ετήσια μισθολογική δαπάνη του ίδιου έτους, για το σύνολο των φορέων για τους οποίους ορίζονται επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι.

Κατά τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η μισθολογική δαπάνη των κατηγοριών προσωπικού που εμπίπτουν στην νέα διάταξη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Για την κατανομή της ανταμοιβής ανά φορέα

  1. Έως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, οι φορείς ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη της Στοχοθεσίας και Αξιολόγησης καθώς και το Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής με το αναγκαίο για την έκδοση της βεβαίωσης πλήρους επίτευξης των επιλεγέντων προς ανταμοιβή στόχων του επόμενου εδαφίου υλικό τεκμηρίωσης και, ιδίως, με τις τιμές των δεικτών μέτρησης αυτών.
  2. Έως τη 10η Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, μετά από εισήγηση του Τμήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής, εκδίδει «Βεβαίωση Επίτευξης Στόχων Φορέα», όπου βεβαιώνονται οι επιλεγέντες προς ανταμοιβή στόχοι για τους οποίους σημειώθηκε πλήρης επίτευξη. Ειδικά για την έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης που αφορά στους επιλεγέντες προς χρηματική ανταμοιβή στόχους των φορέων, απαιτείται η προηγούμενη πιστοποίηση πλήρους επίτευξης από τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό.
  3. Έως το τέλος Μαρτίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής μετά από εισήγηση του Τμήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής, εισηγείται προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και τον αρμόδιο για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Υπουργό, ως προς:
  • τους δικαιούχους φορείς, οι οποίοι έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
  • το ποσό της ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα.

Διαδικασία καταβολής της ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων διενεργείται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας οι οργανικές μονάδες εμπλέκονται στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους αυτών.

Με απόφασή του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου ορίζονται:

  • Oι δικαιούχοι, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων τους, τη συμβολή τους στην πλήρη επίτευξη των επιλεγέντων προς ανταμοιβή στόχων που καθορίζονται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, και το ύψος της ανταμοιβής ανά δικαιούχο, στο πλαίσιο του ανώτατου και κατώτατου ορίου ανταμοιβής ανά δικαιούχο.
  • Το 40% του τελικού ποσού ανταμοιβής όπως προκύπτει, κατά περίπτωση, κατανέμεται υποχρεωτικώς ισομερώς μεταξύ των δικαιούχων του παρόντος, ενώ το υπόλοιπο 60% κατανέμεται σε συνάρτηση με την προσφορά εκάστου δικαιούχου στη λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας, σε σχέση με την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί, ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργία του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και να μεγιστοποιείται η απόδοση των υπαλλήλων.

Η διάθεση του ποσού που αντιστοιχεί στον φορέα κατόπιν ολοκλήρωσης της κατά τα ανωτέρω διαδικασίας πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών προς τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για μεταφορά των σχετικών πιστώσεων, συνοδευόμενου από τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό των πιστώσεων, που αντιστοιχούν στον φορέα τους.

Το ανώτατο ύψος της ανταμοιβής δικαιούχου υπολογίζεται επί του βασικού μισθού, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Έως το τέλος Απριλίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή οργάνου διοίκησης.

Το ποσό της ανταμοιβής δικαιούχου υπαλλήλου καταβάλλεται ως εφάπαξ ποσό ετησίως.

Η εκκαθάριση και πληρωμή της ανταμοιβής για κάθε οργανική μονάδα του φορέα διενεργείται από τις οικείες οικονομικές υπηρεσίες στις οποίες υπάγεται η εν λόγω μονάδα εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης.

Δείτε επίσης: Λειψυδρία: Στρατηγικές και Σχέδια Αντιμετώπισης της Υδατικής Κρίσης από την ΕΥΔΑΠ

Loading

Play