Δημοσκόπηση ΒΕΘ: Σε αυξήσεις τιμών έως 20% προσανατολίζονται 7 στους 10 βιοτέχνες

Δημοσκόπηση ΒΕΘ: Σε αυξήσεις τιμών έως 20% προσανατολίζονται 7 στους 10 βιοτέχνες

Πώς θωρακίζονται οι βιοτέχνες απέναντι στην ενεργειακή κρίση – Τι δείχνει έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σε ανατιμήσεις προσανατολίζονται 7 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα κάτω από το βάρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Μάλιστα 4 στους 10 βιοτέχνες κάνουν λόγο για αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται μεταξύ 10%και 20%, ενώ άλλοι τόσοι σχεδόν προτίθενται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις από 5% έως 10%. Την ίδια ώρα 2 στους 10 βιοτέχνες ετοιμάζονται για καπέλο στις τιμές άνω του 20%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι βιοτέχνες προσπαθούν μόνοι τους να θωρακιστούν απέναντι στο ενεργειακό ράλι λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποια μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση σας;» (οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι τρεις απαντήσεις) το 24,3% απάντησε πως περιόρισε το χρόνο που είναι αναμμένα τα εξωτερικά φώτα, τις ώρες που δεν λειτουργεί η επιχείρηση του, το 14,8% πως μείωσε τις μετακινήσεις με τα οχήματα που χρησιμοποιεί για τη δουλειά του, αντίστοιχο ποσοστό (14,8%) δήλωσε πως έχει αντικαταστήσει τις ενεργοβόρες συσκευές, το 11,4% πως δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, το 8,6% ότι μείωσε τις ώρες εργασίας, το 7,1% πως όρισε υπεύθυνο να ελέγχει αν είναι σβηστά τα φώτα σε χώρους που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα, το 6,2% ότι άλλαξε το είδος της θέρμανσης, το 3,8% μείωσε την παραγωγή, το 2,9% περιόρισε το προσωπικό, ενώ το 6,1% απάντησε πως τα όποια μέτρα δεν αφορούν την επιχείρηση του.

Έρχονται ανατιμήσεις

Το ενεργειακό ράλι ωθεί τους βιοτέχνες, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά κόστη, να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα το 69,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε, στη σχετική ερώτηση, πως σχεδιάζει, λόγω των τιμών της ενέργειας, να προχωρήσει σε αύξηση της τιμών των προϊόντων/ υπηρεσιών ή να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις. Το 24,4% απάντησε πως δεν θα κάνει αυξήσεις τιμών ενώ το 5,9% δήλωσε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Από το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά αναφορικά με τις αυξήσεις τιμών το 43,6% προσανατολίζεται σε αυξήσεις 5% έως 10%, το 38,5% από 10% έως 20%, ενώ το 17,9% σε αυξήσεις άνω του 20%.

Δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβερνητική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στη χώρα μας;» το 45,4% των συμμετεχόντων απάντησε «χειρότερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης», το 31,9% «το ίδιο όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», το 12,6% «καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ενώ ένα 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Μείωση τζίρου για 4 στους 10 βιοτέχνες

Ικανοποιητική κρίνει το 45,4% την κατάσταση της επιχείρησής του, το 26% καλή ενώ το 28,6% τη χαρακτηρίζει κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο το 50,4% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι η ίδια, το 35,3% χειρότερη, και μόλις το 14,3% καλύτερη.

Για το δίμηνο που ακολουθεί και δη για το διάστημα στην αρχή της νέας χρονιάς, το 78,4% απαντά πως σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 13,5% να απολύσει εργαζόμενους και το 8,1% να προσλάβει προσωπικό.

Για μείωση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κάνει λόγο το 43,7%, για αύξηση μιλά το 14,3% ενώ το 42% δηλώνει πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.

Αρνητικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας

Ανατρέχοντας στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ, αυτός παραμένει αρνητικός, εικόνα που καταγράφεται από την έναρξη της διενέργειας του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου του Επιμελητηρίου, δηλαδή από το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, όποτε βρισκόταν στο -13,5.

Ωστόσο στο τελευταίο εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας καταγράφεται βελτιωμένος (-11,9) έναντι του προηγούμενο διμήνου (Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου) όποτε είχε σημειώσει βουτιά.

αγγίζοντας το -17,2 ξεπερνώντας ακόμη και το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου όταν βρισκόταν στο -14,7.

Σημειώνεται πως καλύτερο, αν και επίσης αρνητικό, ήταν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, όποτε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν στο -8,4.

Δείτε επίσηςΙωάννα Πηλιχού για Φιλιππίδη: «Φοβηθήκαμε να μιλήσουμε, θα μας έτρωγαν λάχανο»

Loading

Play