Νέα κίνητρα και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Σπίτι μου 2 αναμένονται να ενισχύσουν την πρόσβαση στη στέγαση. Το πρόγραμμα Σπίτι μου 1 μπορεί να έχει αναζωογονήσει την αγορά στεγαστικών δανείων, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τον στόχο των 10.000 δανείων που είχε τεθεί κατά την ανακοίνωσή του στην αρχή του 2023. Το Σπίτι μου 2 έχει σχεδιαστεί με στόχο να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η αρχική έκδοση, αν και οι δυσκολίες παραμένουν σημαντικές.
Οι αιτήσεις για το Σπίτι μου 2 έχουν ήδη ξεπεράσει τις 105.000. Για τον λόγο αυτό, τα κριτήρια του προγράμματος αναμορφώνονται προκειμένου να καλύψουν ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, τόσο όσον αφορά τα εισοδήματα των δικαιούχων όσο και τα χαρακτηριστικά των επιλέξιμων ακινήτων. Η διαδικασία έχει αποδειχθεί πιο ελκυστική, καθώς μέχρι στιγμής οι αιτήσεις έχουν φτάσει σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις 105.000, σε σύγκριση με σχεδόν 40.000 για το Σπίτι μου 1.
Το ερώτημα παραμένει για τον αριθμό των αιτήσεων που θα εγκριθούν και τα δάνεια που θα εκταμιευθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημαντικό εμπόδιο είναι η απαιτούμενη συμμετοχή των δανειοληπτών, η οποία, παρόλο που έχει μειωθεί στο ελάχιστο επιτρεπτό ποσοστό (10%), συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο. Σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη.
Για παράδειγμα, για ένα σπίτι αξίας 250.000 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο του προγράμματος, το ποσό χρηματοδότησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 190.000 ευρώ, υποχρεώνοντας τον δανειολήπτη να καταβάλει 60.000 ευρώ από τη δική του τσέπη. Ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλότερης αξίας, η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων σε προσιτές τιμές καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στη στέγαση, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
Στην περιφέρεια, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι περίπου 60.000 ακίνητα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr