ΔΝΤ: Οι δασμοί επιβαρύνουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με προοπτική αύξησης έως το 2030

ΔΝΤ: Οι δασμοί επιβαρύνουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με προοπτική αύξησης έως το 2030

Πιέσεις στην οικονομία από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ θα ωθήσουν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος πάνω από τα επίπεδα της περιόδου της πανδημίας σχεδόν στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και το εμπόριο ασκούν πίεση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 95,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2025. Η ανοδική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί, φθάνοντας το 99,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 φθάνοντας στο 98,9% του ΑΕΠ καθώς οι κυβερνήσεις προέβησαν σε μεγάλο δανεισμό για την ανάταξη από την COVID-19 και η παραγωγή συρρικνώθηκε. Το χρέος μειώθηκε δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια.

Όμως αρχίζει πάλι να αυξάνεται και η τελευταία πρόβλεψη δείχνει επιτάχυνσή του.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι σημαντικές ανακοινώσεις για δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αντίμετρα από άλλες χώρες και η υψηλή αβεβαιότητα συμβάλλουν στην επιδείνωση των προοπτικών και στην αύξηση των κινδύνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολότερες επιλογές για τις κυβερνήσεις καθώς οι προϋπολογισμοί τους πιέζονται από αυξανόμενες ανάγκες.

Τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων αναμένεται να φθάσουν κατά μέσο όρο το 5,1% του ΑΕΠ το 2025, συγκριτικά με 5% το 2024 και 3,7% το 2022, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η προοπτική για τους προϋπολογισμούς βασίζεται στην πρόβλεψη αναφοράς του ΔΝΤ για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος. Ωστόσο, η οικονομική προοπτική θα επιδεινωθεί λόγω της επιρροής των αυστηρότερων δασμών.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους συγκεντρώνεται στις μεγαλύτερες οικονομίες, με περίπου το ένα τρίτο των 191 χωρών μελών του ΔΝΤ να βλέπουν το χρέος να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Αναμένονται αυξημένες απαιτήσεις για κοινωνικές δαπάνες, ιδίως σε χώρες που είναι ευάλωτες σε εμπορικά σοκ, δήλωσε ο Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις στο χρέος θα είναι σημαντικές, με τον κίνδυνο το χρέος να ξεπεράσει το 117% του ΑΕΠ μέχρι το 2027 σε ένα δυσμενές σενάριο.

Επιπλέον, η υποχώρηση της αναπτυξιακής βοήθειας από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες προσθέτει προκλήσεις στις χώρες που την χρειάζονται περισσότερο.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, διαπιστώνει ελαφρά βελτίωση στα δημοσιονομικά της Κίνας και των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενο την ισχυρή οικονομική επίδοση της τελευταίας, η οποία συμβάλλει θετικά στους προϋπολογισμούς.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την προτροπή του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις μειώσεις χρέους προκειμένου να προετοιμαστούν για μελλοντικά οικονομικά σοκ.

Loading

Play