Δουλειά μετά τη σύνταξη για τα ΑμεΑ: πώς η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία

Δουλειά μετά τη σύνταξη για τα ΑμεΑ: πώς η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία

Δραστική ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, που εργάζονται μετά τη σύνταξη, προσφέρει νέες δυνατότητες και ελπίδα. Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νόμο για τον προσωπικό γιατρό, τα ΑμεΑ θα μπορούν πλέον να εργάζονται και μετά τη σύνταξη. Μάλιστα θα εξαιρούνται από τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ 10% στις οποίες υπόκεινται γενικά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Η διάταξη θέτει τέλος στο δίλημμα εργασία ή κρατική στήριξη, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι πλέον οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να έχουν και το ένα και το άλλο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχουν θέσει επίμονα οι αναπηρικές οργανώσεις, με συνεχείς παρεμβάσεις εδώ και 25 χρόνια. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση της διάταξης, η οποία ουσιαστικά απελευθερώνει τα άτομα με αναπηρία από τον αποκλεισμό τους από την απασχόληση.

Η νέα διάταξη που ισχύει από χθες (ν.5157/2024) καταργεί την προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία προϋπόθεση για να λάβει κάποιος σύνταξη αναπηρίας ήταν να έχει διακόψει προηγουμένως κάθε εργασία. Ωστόσο, οι δυσκολίες παραμένουν, καθώς τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε δραματικά δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα ΑμεΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα ποσοστά ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νοικοκυριά με δυσκολίες επιβίωσης στην Ελλάδα ξεπερνούν το 75%, σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ. Επιπλέον, το 45,7% των ΑμεΑ ζει σε νοικοκυριά με καθυστερημένες οφειλές, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, που αναδεικνύει την κοινωνική ανισότητα.

Loading

Play