ΔΥΠΑ: Υψηλή διατήρηση της απασχόλησης μετά την επιδότηση

ΔΥΠΑ: Υψηλή διατήρηση της απασχόλησης μετά την επιδότηση

Μελέτη του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ στην απασχόληση. Υψηλή είναι η διατήρηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, γεγονός που καταγράφεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα το 60% των ανέργων (έξι στους δέκα) που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης, εξακολουθούσαν να εργάζονται δύο έτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αντίστοιχη είναι η ωφέλεια που καταγράφεται για όσους συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του Οργανισμού. Η μελέτη δείχνει πως τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, οι συμμετέχοντες είχαν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από όσους αναζητούν εργασία και δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα της ΔΥΠΑ.

Ο θετικός αντίκτυπος των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ανέργων καταγράφεται σε μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα έτη. Στα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής:

– Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής στα 17 προγράμματα απασχόλησης της περιόδου 2017-2021, το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 59 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από των μη συμμετεχόντων (86,4% έναντι 27,7%).

– Ακόμα και 24 μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους, το ποσοστό απασχόλησης ήταν 33 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από των μη συμμετεχόντων (61,4% έναντι 28,6%).

Τριάντα έξι μήνες μετά, οι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σύγκριση με τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό τους ήταν 59%, σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης.

Δώδεκα μήνες μετά την συμμετοχή σε τρία προγράμματα κατάρτισης της περιόδου 2017-2020, η πιθανότητα απασχόλησης ήταν 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από των μη συμμετεχόντων (18% έναντι 11%).

Συνολικά, την τελευταία πενταετία, η ΔΥΠΑ υλοποίησε πάνω από 50 προγράμματα απασχόλησης, δημιουργώντας περισσότερες από 95.000 νέες θέσεις εργασίας. Μέσω αυτών, προσελήφθησαν 180.053 άνεργοι και εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηματικά σχέδια, με τον αριθμό των ωφελούμενων να ανέρχεται στους 201.239. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελούμενων αφορά σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνοντας το 42%.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play