Η μελέτη της ΕΚΤ αποκαλύπτει πώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα οικονομικά για να κατανοήσει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν άμεσα την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Σύμφωνα με νέα μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1952, σε καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες από εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης του 2008-9. Στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με την Ελλάδα να σημειώνει τον πιο αρνητικό αντίκτυπο από τις γεωπολιτικές κρίσεις στις προσδοκίες των καταναλωτών.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα πέντε ακαδημαϊκών και στελεχών της ΕΚΤ, οι καταναλωτές ανησυχούν για την επερχόμενη ύφεση, με το ποσοστό αυτών που προσβλέπουν σε επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης να αυξάνεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις βελτιώσεις στα εισοδήματα λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και των μισθολογικών αυξήσεων, οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τη διαρκή απαισιοδοξία στην Ευρωζώνη.
Η έρευνα εξετάζει τις αντιδράσεις των καταναλωτών απέναντι σε τρία σενάρια πολέμου και γεωπολιτικών εντάσεων. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πώς αναμένουν ότι θα επηρεαστούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, η εθνική οικονομία και οι προσωπικές τους οικονομικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την εκτιμώμενη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα είναι ότι οι καταναλωτές συνδέουν τις γεωπολιτικές εντάσεις με σοκ στην προσφορά, γεγονός που επηρεάζει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία. Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό αναδύονται καθώς οι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των τιμών και την ύφεση, ειδικά στην περίπτωση που οι εντάσεις παραταθούν.
Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει αντίκτυπο στις αγοραστικές δαπάνες, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Οι φτωχότεροι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων σε σχέση με τους πιο εύπορους, οδηγώντας σε πιο προσεκτικές οικονομικές αποφάσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr