Αυξάνονται οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά ένα νέο γύρο ελέγχων που αφορά φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα γύρω από 10.000 ευρώ, αλλά οι ετήσιες καταναλωτικές τους δαπάνες φτάνουν ή ξεπερνούν τις 50.000, 100.000 ή ακόμα και τις 200.000 ευρώ. Ο εντοπισμός 800 φορολογούμενων με σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημα και το κόστος διαβίωσης τους, τους οδηγεί σε ενδελεχείς φορολογικούς ελέγχους και στην ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε περίπου 800 άτομα, τα οποία δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες τους ήταν πολύ περισσότερες. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των επιπλέον χρημάτων που δαπάνησαν, ενώ σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν πειστικές εξηγήσεις, θα επιβληθούν επιπλέον φόροι και πρόστιμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, θα δημιουργηθούν ειδικές ελεγκτικές ομάδες που θα χρησιμοποιούν αλγόριθμους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για την κατάρτιση λιστών ελέγχων. Όσοι διαπιστωθεί ότι ο τρόπος διαβίωσης τους δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αγνώστου προέλευσης θα προγραμματιστούν για έλεγχο. Η ανάλυση θα περιλαμβάνει την ρευστότητα του φορολογούμενου, την καθαρή του θέση, καθώς και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των μετρητών που διατηρεί.
Στο μεταξύ, 20 δημοφιλείς influencers βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών για την πιθανή απόκρυψη εισοδημάτων από διαφημίσεις και πωλήσεις προϊόντων. Η διαδικασία ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση στοιχείων από τραπεζικές δραστηριότητες με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να ελέγξουν τις αναρτήσεις των influencers στα κοινωνικά δίκτυα, αναζητώντας στοιχεία που αποκαλύπτουν δραστηριότητες που μπορεί να υποδηλώνουν φοροδιαφυγή.
Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στις διαδικτυακές τους επιχειρηματικές πράξεις και θα συνδυάζονται με στοιχεία από εταιρείες κούριερ για τις παραδόσεις προϊόντων. Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για την ανεύρεση πληροφοριών που ενδέχεται να αποκαλύπτουν πολυτελή διαβίωση, η οποία δεν συμφωνεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr