Από αύριο αρχίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ως Διαχειριστής του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τις τράπεζες για συμμετοχή τους σε αυτό. Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της Επενδυτικής Επιτροπής του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του υπουργού, Μάκη Βορίδη.
Με την έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο ενεργοποίησης του Ταμείου Εγγυήσεων που ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, ύψους 80 εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
«Είχαμε υπογράψει μια συμφωνία με την Τράπεζα προκειμένου να δώσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία μοχλευμένα θα δώσουν τη δυνατότητα να παρασχεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότοκα ευνοϊκά δάνεια μακράς ωριμάνσεως και λήξεως προς τους παραγωγούς μας για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στη χρηματοδοτική ζήτηση. Ήδη σήμερα κάναμε το επόμενο βήμα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όπως ακριβώς το είχαμε προδιαγράψει και προγραμματίσει χρονικά. Συγκροτήθηκε η Επενδυτική Επιτροπή, η οποία αύριο πρόκειται να εκδώσει την πρόταση εκδήλωσης προσφοράς προς τις τράπεζες, προκειμένου να εκδηλώσουν πια το ενδιαφέρον τους οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η εικόνα και οι διαβεβαιώσεις από τον τραπεζικό κόσμο «είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’αυτή τη διεργασία και θεωρώ ότι προχωράμε θετικά. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέσα με τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο έτοιμο, προκειμένου να παρασχεθούν τα χρήματα αυτά στους αγρότες», σημείωσε.
Ερωτηθείς ο υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, τόνισε ότι «ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών με πολύ σεβασμό και προσοχή. Υπάρχουν προφανώς πολλές προκλήσεις και δυσκολίες στην αγροτική ανάπτυξη, αυτό είναι κάτι που το κατανοούμε και το συμμεριζόμαστε με τους αγρότες μας. Οι κινητοποιήσεις ελπίζω ότι δεν έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν, γιατί έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα αυτό. Με τον κάθε τρόπο εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες και θα εξαντλήσουμε και κάθε περιθώριο και διαλόγου και κυρίως επιλύσεως των ζητημάτων αυτών». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στο θέμα της φορολογίας ήδη νομοθετεί- κατετέθη το φορολογικό νομοσχέδιο- τη μείωση της φορολογίας των ομάδων παραγωγών. Έχουμε αποδείξει ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής φέραμε την ευνοϊκότερη ρύθμιση, που θα μπορούσε κάποιος να φέρει, η οποία επιλύει οριστικά το ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή με τη ρύθμιση που φέραμε για το θέμα του συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής μέσω φωτοβολταϊκών που θα δημιουργήσει και πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες». « Άρα είναι σαφές ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, προκειμένου να μειώσουμε τα καλλιεργητικά κόστη και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Σχετικά με τα δάνεια που θα υπάρχει η δυνατότητα να παρασχεθούν στους παραγωγούς, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, κατέστησε σαφές ότι τα δάνεια θα είναι σε πολύ ευνοϊκούς όρους, θα υπάρχει 80% προστασία προς τον αγρότη, μεγαλύτερη διάρκεια στο εύρος των πληρωμών και χαμηλότερα επιτόκια. «Το ρίσκο μικραίνει. Αυτό το συγκεκριμένο προσφέρει μία ευρωπαϊκή εγγύηση 80% στο δάνειο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την άμεση έκδοση της πρόσκλησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προς τις τράπεζες και την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεών τους, ώστε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο να καταστεί διαθέσιμο στους τελικούς του αποδέκτες, δικαιούχους των μέτρων εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.