Εισφορά αλληλεγγύης: Νέες ρυθμίσεις για την προστασία των συντάξεων

Εισφορά αλληλεγγύης: Νέες ρυθμίσεις για την προστασία των συντάξεων

Νέες ρυθμίσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις συντάξεις και τις οικονομίες των πολιτών. Ο φόβος για τις δημογραφικές εξελίξεις συγκρατεί την κυβέρνηση, εμποδίζοντας τη μείωση ή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) – το τελευταίο μνημονιακό βάρος που επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.

Η σχετική τροπολογία για το μικρό λίφτινγκ στην ΕΑΣ κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση. Όπως είχε αποκαλύψει ΤΑ ΝΕΑ, η τροπολογία αυτή προβλέπει αναπροσαρμογή των ανώτατων κλιμακίων της ΕΑΣ, ανάλογα με το ποσοστό της ετήσιας αύξησης. Όταν, δηλαδή, θα παρέχεται ετήσια αύξηση στη σύνταξη, θα αναπροσαρμόζεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου, ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδηματικά όρια της ΕΑΣ θα προσαρμόζονται σύμφωνα με το ποσοστό αύξησης των συντάξεων των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά από το πρώτο ευρώ, με τη βελτίωση να αποκλείει μόνο την περίπτωση της μείωσης ή της μηδενικής αύξησης της σύνταξης. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, έχει αναφέρει ότι η ΕΑΣ χρηματοδοτεί το ΑΚΑΓΕ, τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών, με το ποσό των 16-17 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί έως σήμερα. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων στο μέλλον, καθώς οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης αναμένονται να κορυφωθούν.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, οι 400.000 συνταξιούχοι που καταβάλλουν την ΕΑΣ παραμένουν η μοναδική κατηγορία πολιτών που επιβαρύνονται με διπλή φορολογία. Οι συνταξιούχοι αυτοί αδυνατούν να επωφεληθούν από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει για άλλες κατηγορίες.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι οργανώνουν κινητοποιήσεις και προγραμματίζουν δικαστικές προσφυγές, ξεκινώντας με την πανεργατική απεργία της 20ής Νοεμβρίου, διεκδικώντας την κατάργηση της ΕΑΣ, καθώς οι λόγοι που την καθιέρωσαν έχουν εξαλειφθεί.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που αφορούν την ΕΑΣ αναμένεται να επηρεάσουν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων (κάτω των 20.000) στο σύνολο των 400.000 που έχουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Loading

Play