Ανακαλύψτε πώς η ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να διασφαλίσει την αυθεντικότητα του ελαιόλαδου. Μια καινοτόμος πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης στο ελαιόλαδο προέρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, οι οποίοι έχουν μελετήσει μια μέθοδο που διασφαλίζει την επαλήθευση της ταυτότητας του προϊόντος. Η γνώση της χώρας προέλευσης αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών καθώς και τις τιμές στην αγορά. Η αλυσίδα εφοδιασμού του παρθένου ελαιολάδου είναι ευάλωτη στην απάτη και η παραποίηση της δήλωσης προέλευσης είναι δύσκολη στην ανίχνευση.
Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, συγκρίνονται για πρώτη φορά δύο υποσχόμενες μεθόδους πιστοποίησης της γεωγραφικής προέλευσης του παρθένου ελαιολάδου: την ανάλυση σταθερών ισοτόπων και το δακτυλικό αποτύπωμα των σεσκιτερπενίων. Η μέθοδος δακτυλικών αποτυπωμάτων σεσκιτερπενίων αποδείχθηκε πιο αξιόπιστη από τις ισοτοπικές μεθόδους σε σημαντικές πτυχές, όπως η ακρίβεια και η ευαισθησία. Η ανάγκη αύξησης της δυνατότητας μεταφοράς αυτής της βιοχημικής τεχνικής είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της παραποίησης στην αλυσίδα τροφίμων.
Οι ραγδαίες αυξήσεις τιμών του ελαιόλαδου τα τελευταία δύο χρόνια καθιστούν το προϊόν αυτό δυσπρόσιτο για πολλούς καταναλωτές. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διενεργεί ελέγχους για την ποιότητα του ελαιολάδου, εξετάζοντας τα συστήματα ελέγχων που σχετίζονται με τα πρότυπα εμπορίας και ασφάλειας. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι το ελαιόλαδο που προμηθεύονται είναι γνήσιο και χωρίς επιβλαβείς ρύπους, τονίζεται από το ΕΕΣ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr