Τον προσεχή Απρίλιο πρόκειται να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό, σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο φορολόγησής τους.
Yπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα φορολόγησης των επιτηδευματιών προβλέπει την καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσού για το οποίο θα φορολογείται ο υπόχρεος από το φορολογικό έτος 2023, το ελάχιστο ύψος του οποίου θα είναι 10.920 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τα έτη λειτουργίας κτλ. Ακόμη και αν δηλώσει λιγότερα κέρδη ο υπόχρεος, ο φόρος θα υπολογιστεί επί του ελάχιστου ποσού που προβλέπεται.
Τι μπορεί να κάνει μετά ο ελεύθερος επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται προκειμένου να αποφύγει το «χαράτσι»; Να υποβάλει σχετική αίτηση στην πλατφόρμα ζητώντας την διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξει ότι έχει εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία θα αποσαφηνίζεται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου.
Δικαιολογητικά
Όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να αμφισβητούν το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που καθιστούσαν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κ.λπ.).
Ωστόσο οι επαγγελματίες που θα προβούν σε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών τους. Το αίτημα του ελέγχου δεν ακυρώνει την έκδοση εκκαθαριστικού με βάση τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι η εφορία πρώτα θα βεβαιώσει το ποσό του φόρου που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και εφόσον μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα μειωθεί ο φόρος.
Πότε είναι μαχητό το τεκμήριο εισοδήματος
Το τεκμήριο εισοδήματος είναι μαχητό όταν συντρέχουν μια σειρά από λόγοι. Για παράδειγμα όταν υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, λόγοι ανωτέρας βίας.
Ειδικότερα το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον συντρέχει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- στρατιωτική θητεία,
- φυλάκιση,
- νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
- αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,
- εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
- ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
- απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
- άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δείτε επίσης: Τέμπη: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για παραλείψεις στις έρευνες ο Άρειος Πάγος – Ολοκληρώνεται η ανάκριση