Ανακαλύψτε πώς οι ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν το εμπόριο και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα, επηρεάζοντας την οικονομία. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις υπηρεσίες, δραστηριοποιούνται οι μισές ξένες επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, με τη βιομηχανία να έχει σημαντικά περιορισμένη παρουσία. Ο κλάδος με το μεγαλύτερο πλήθος ξένων επιχειρήσεων είναι το εμπόριο, με σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις να συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι τομείς διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ο ενοποιημένος τομέας ορυχείων και ενέργειας με 14,6% και 10,2% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 18,6% του συνολικού κύκλου εργασιών και απασχολούν το 7,4% του συνόλου των εργαζομένων.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι, αν και διαχρονικά γίνονται προσπάθειες για τη δραστηριοποίηση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα, μόλις το 0,6% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένο με αλλοδαπές επιχειρήσεις. Ωστόσο, μεταξύ των ετών 2021 και 2022, οι επιχειρήσεις αυτές αύξησαν τον τζίρο τους κατά 26%, χωρίς αντίστοιχη αύξηση στις θέσεις εργασίας.
Ο τομέας του εμπορίου κυριαρχεί στις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με ποσοστό 28,7%, ενώ ακόλουθη είναι η μεταποίηση με 16,5% και ο τομέας καταλύματος με 12%.
Η Ελλάδα χρειάζεται παραγωγικές επενδύσεις, και στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της ανάπτυξης σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία και η πράσινη ενέργεια.