Ελλάδα – Κύπρος: Διευρύνεται η συνεργασία των χωρών επάνω στην έρευνα και την καινοτομία

Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία Ελλάδα και Κύπρος

Υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος.

Οι 2 πλευρές εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διεύρυνση και εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των 2 χωρών στους ακόλουθους ενδεικτικούς τομείς προτεραιότητας:

– Έξυπνες πόλεις

– Δημόσια υγεία

– Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποστήριξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.

– Ψηφιακός μετασχηματισμός

– Βιώσιμη γεωργία – αγροδιατροφή.

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί και από τις 2 χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των 2 χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο ενός ερευνητικού/ακαδημαϊκού φορέα και μιας επιχείρησης από κάθε χώρα. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και την εκκίνησή του θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα και στις δύο χώρες εντός του επόμενου έτους κοινή, ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων.

Αρμόδιοι φορείς για το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος θα είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από Κυπριακής πλευράς, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι παρόντες στη σημερινή συνάντηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής καθώς και ο επικεφαλής επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Δείτε επίσης: Κύπρος: 295 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr