Έλληνας μεγαλομέτοχος στη Τράπεζα Πειραιώς

Έλληνας μεγαλομέτοχος στη Τράπεζα Πειραιώς

Εν μέσω κορονοϊού, το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήρθε τις ημέρες αυτές από την Τράπεζα Πειραιώς και τον νέο της μεγαλομέτοχο, Τέλη Μυστακίδη.

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος, τρίτος πλουσιότερος Έλληνας στη λίστα του “Forbes”, με περιουσία άνω των 2,3 δισ. δολ., είναι ο πρώτος μεγάλος ιδιώτης επενδυτής που μπαίνει σε ελληνική τράπεζα, με ποσοστό άνω του 5%. Πλέον είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ΤΧΣ (26,4%) και τρίτος μεγαλύτερος ξένος μέτοχος μετά τον John Paulson, που ελέγχει ποσοστό 9,2%, και το αμερικανικό fund Bienville, με ποσοστό 5,5%.

Όπως γνωστοποίησε η Τρ. Πειραιώς, ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα, από τις 11 Ιουνίου, 22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,1472% της Τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, η επένδυση του Τέλη Μυστακίδη στην Τρ. Πειραιώς χτίστηκε μεθοδικά κατά την τελευταία διετία, και ιδίως την τελευταία χρονιά, καθώς ο επιχειρηματίας παρακολουθούσε στενά την εξελικτική πορεία της Τράπεζας και βρισκόταν σε ανοιχτό διάλογο με τη διοίκησή της. Παράλληλα, η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία κατόπιν των επιτυχών κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, και ειδικά το τελευταίο διάστημα που υπήρξε καταλυτικό για την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, έκανε τον Μυστακίδη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου φέρεται να έχει επενδύσει σταδιακά 30 εκατ. ευρώ.

Το who is who του Τ. Μυστακίδη

Το νέο πρόσωπο στα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα και στις τράπεζες κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Ο 58χρονος Τέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο βιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τον ΟΗΕ. Ο μικρός Τέλης βρέθηκε στη συνέχεια να φοιτά εσωτερικός σε boarding school στην Αγγλία και με την αποφοίτησή του να σπουδάζει Οικονομικά στο φημισμένο London School of Economics.

-Η καριέρα του στα commodities ξεκίνησε στην Cargill, ως trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Το 1993 μεταπήδησε στη Marc Rich & Co., λίγο πριν από την εξαγορά και τη μετονομασία της σε Glencore. Ο Μαρκ Ριτς, θρύλος στη διεθνή αγορά πετρελαίου, και η Glencore, η οποία ήταν για το συνάφι της αγοράς παραγώγων η “Goldman Sachs των commodities”, αποτέλεσαν ορόσημα στην πορεία του Μυστακίδη.

-Όταν ο Ριτς αποχώρησε από το προσκήνιο, εκχώρησε τις μετοχές του και τον έλεγχο της Glencore στους άμεσους συνεργάτες του: τον Νοτιοαφρικανό Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, τον Βρετανό Σάιμον Μάρεϊ, τον Αμερικανό Tορ Πίτερσον, τον Ισπανό Ντανιέλ Ματέ Μπαδένες και τον Έλληνα Τέλη Μυστακίδη.

-Η ομάδα “ξημεροβραδιάζεται” στα γραφεία της Glencore και ο Μυστακίδης αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα των βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος) και η φήμη του ως top trader στην εν λόγω αγορά εκτοξεύεται.

-Το καλοκαίρι του 2010 η Glencore ανακοινώνει την εισαγωγή της στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Χονγκ Κονγκ, με αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγάλο turning point στην πορεία του Μυστακίδη. Η γιγάντωση της Glencore αναδεικνύει σε δισεκατομμυριούχο τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος αποχωρεί από την εταιρεία το 2019, ύστερα από δύο δεκαετίες, και έχοντας χτίσει συνολικά μια καριέρα στην αγορά των commodities από το 1984 μέχρι το 2019.

-Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μυστακίδης ελέγχει ακόμη ποσοστό 3,4% στην Glencore. Η εταιρεία, με έδρα το Baar της Ελβετίας, EBIDTA 11,6 δισ. δολ. και έσοδα που ξεπέρασαν τα 215 δισ. δολάρια το 2019, έχει παρουσία σε πάνω από 35 χώρες και διαπραγματεύεται περισσότερα από 60 εμπορεύματα.

-Παράλληλα, ο Μυστακίδης “τρέχει” τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες από το “family office” στο Zug (Τσουγκ) της Ελβετίας, όπου διαμένει.

-Στην Ελλάδα, το όνομά του πρωτακούστηκε το 2013, όταν συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, διερευνώντας τις δυνατότητες επενδύσεων για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας.

-Αργότερα εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, ο διαγωνισμός όμως δεν προχώρησε. Ως Glencore, ο Μυστακίδης έκανε deal 200 εκατ. ευρώ με τον Όμιλο Μυτιληναίος για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου μέσω της Αλουμίνιον της Eλλάδος, ενώ είχε ενδιαφερθεί και για τη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ, αλλά οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν και δεν κατατέθηκαν προσφορές.

Loading

Play