Την τελευταία πενταετία η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κατακτώντας πρωτιές σε μια σειρά από βασικούς οικονομικούς δείκτες που αναδεικνύουν την αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη, ή τουλάχιστον μία από τις μεγαλύτερες, ταχύτητες προόδου σε ολόκληρη την ΕΕ, σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς».
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «δεν υποτιμά τις δυσκολίες που προκαλεί το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών από το 2022 και έπειτα, ούτε παραβλέπει ότι οι μισθοί και οι αμοιβές παραμένουν πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υποτιμούνται τα σημαντικά επιτεύγματα της οικονομίας μας ή να παρουσιάζεται μια εικόνα μηδενισμού που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Από το 2019 και μετά, συντελείται μια μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με απτό μέρισμα ανάπτυξης που ωφελεί όλους τους Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτή η πρόοδος αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις, ΜΜΕ και αναλυτές, οι οποίοι αναφέρονται στην Ελλάδα με πολύ θετικό τρόπο».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ορισμένοι οικονομικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται διεθνώς επιβεβαιώνουν την παραπάνω πραγματικότητα. Η Ελλάδα κατέχει 7 πρωτιές στην Ευρώπη των 27 την τελευταία πενταετία, εξαιτίας του υψηλού ρυθμού ανάπτυξής της, ο οποίος συγκαταλέγεται στους υψηλότερους πανευρωπαϊκά για την περίοδο 2019-2023»:
1. Τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.
2. Τη μικρότερη σωρευτική αύξηση τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη.
3. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων.
4. Τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
5. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών.
6. Τη μεγαλύτερη αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ.
7. Τη μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.
Η ανακοίνωση καταλήγει με τις παρακάτω αλήθειες:
Αλήθεια 1η: Πάνω από 500.000 πολίτες βρήκαν δουλειά τα τελευταία 5 χρόνια, με τη βοήθεια των στοιχείων της ΕΡΓΑΝΗΣ. Η αύξηση της απασχόλησης έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, από το 18% το 2019 σε κάτω από 10% σήμερα. Αυτή η μείωση είναι πιο έντονη ανάμεσα στις γυναίκες και τους νέους. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από τη θετική εξέλιξη των βασικών δεικτών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Αλήθεια 2η: Ο κατώτατος και ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από τις τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια. Με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20,2%, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 27,7% από το 2019 μέχρι σήμερα.
Αλήθεια 3η: Οι αμοιβές και τα εισοδήματα στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς της Ευρώπης.
Αλήθεια 4η: Στην Ελλάδα παρατηρείται υψηλότερος ρυθμός αύξησης της ατομικής κατανάλωσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αλήθεια 5η: Το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα έχει αυξηθεί στην Ελλάδα σε βαθμό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αλήθεια 6η: Η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με σημαντικά ποσοστά απορρόφησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Αλήθεια 7η: Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξάνονται και το χρέος των νοικοκυριών μειώνεται. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί δραστικά.
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και επενδυτές. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από δεκατρία χρόνια θα έχει σημαντικές ευεργετικές συνέπειες για το κόστος δανεισμού της χώρας και τα δημόσια οικονομικά.