Ελληνική οικονομία: Η αρνητική εικόνα και η διαφορετική πραγματικότητα

Ελληνική οικονομία: Η αρνητική εικόνα και η διαφορετική πραγματικότητα

Αναλύουμε τη διαφορά ανάμεσα στην ευρωπαϊκή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις ανησυχίες των πολιτών. Η ελληνική οικονομία, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως το μαύρο πρόβατο, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πρότυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτή η θέση υποστηρίζεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times, οι οποίοι κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στα επιτυχημένα παραδείγματα της περιφέρειας της Ευρωζώνης που εφαρμόζουν μνημονιακές συμφωνίες διάσωσης. Σημαντική διάκριση αποδόθηκε στην Ελλάδα από τον Economist, ο οποίος την κατέταξε στην πρώτη πεντάδα χωρών με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Ωστόσο, παρά τις θετικές διεθνείς αξιολογήσεις, οι Έλληνες πολίτες παραμένουν δυσαρεστημένοι τόσο από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση όσο και από την πορεία της χώρας. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, το 76% των ερωτηθέντων αξιολόγησε αρνητικά το κυβερνητικό έργο, ενώ το 69% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν ότι η απογοήτευση και ο θυμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών. Σχεδόν ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνει ότι τα χρήματα φτάνουν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, ενώ σχεδόν το 25% δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει τη διαφορά μεταξύ των θετικών διεθνών εκτιμήσεων και της καθημερινής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Research Center, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι κακή, με 76%, ισοβαθμώντας με την Ιταλία. Μόνο το 24% εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Η παρούσα κατάσταση υποδεικνύει ότι παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η καθημερινότητα των πολιτών συνεχίζει να είναι δύσκολη, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play