ΕΛΣΕΚ: Εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες θα απαιτούνται για το 60% των θέσεων εργασίας μέχρι το 2030

ΕΛΣΕΚ: Εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες θα απαιτούνται για το 60% των θέσεων εργασίας μέχρι το 2030

Μέχρι το 2030, πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας είναι ελλιπής σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης που διοργανώνεται από 14 έως 15 Νοεμβρίου στο Divani Caravel Hotel με θέμα: «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ., Βασίλης Μανωλίτσης και άλλα μέλη της διοίκησης υπογράμμισαν ότι ο ρόλος της Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας ως εργαλείο αναβάθμισης δεξιοτήτων για την υποστήριξη των ανέργων.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα προγράμματα σε τομείς όπως η πληροφορική και η ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς οι πρωτοβουλίες για προγράμματα μαθητείας έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι βελτιώσεις είναι αναγκαίες.

Ο ΕΛΣΕΚΕΚ, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις με 30ετή εμπειρία στην Επαγγελματική Κατάρτιση, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιάσει διάφορες πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ποιότητα υπηρεσιών και η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε αύξηση των δεξιοτήτων κατά 1% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας έως και 0,8%. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων έχει θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία, μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Loading

Play