Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα πλήττει έναν στους πέντε πολίτες, καθιστώντας τη θέρμανση και τη δροσιά πολυτέλεια. Η ενεργειακή φτώχεια εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα είναι η αδυναμία των νοικοκυριών να διατηρήσουν επαρκώς ζεστά τα σπίτια τους τον χειμώνα ή δροσερά το καλοκαίρι. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ενεργειακή φτώχεια, με το 20% των πολιτών να αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλη θέρμανση ή δροσιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, το 2023, το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν πως η ενεργειακή φτώχεια δεν περιορίζεται μόνο στην ανεπάρκεια θέρμανσης, αλλά και στην έλλειψη δροσισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, η κατάσταση είναι τραγική, με τέσσερις στους δέκα πολίτες να ζουν σε συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας.
Ειδικότερα, η Eurostat καταδεικνύει ότι το 10,6% των πολιτών της ΕΕ ζουν σε σπίτια με ανεπαρκή θέρμανση, ποσοστό που αυξήθηκε το 2023 κατά 1,3 μονάδες. Η Ελλάδα είναι στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με το 19,2% του πληθυσμού να μην μπορεί να εξασφαλίσει ούτε θέρμανση ούτε δροσιά. Αντιθέτως, χώρες όπως το Λουξεμβούργο, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι, αντιμετωπίζουν ελάχιστα προβλήματα θέρμανσης, με μόλις 2,1% του πληθυσμού να δυσκολεύεται.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη, όπου 19 από τις 27 χώρες έχουν δει αύξηση των ποσοστών πολιτών που ζουν σε ψυχρότερα σπίτια. Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει αυτή την κατάσταση με σταθερή επιδείνωση από το 2020. Η ενεργειακή φτώχεια συσχετίζεται στενά με τη στεγαστική κρίση, καθώς πάνω από το 26,9% των Ελλήνων ζει σε υπερπλήρη νοικοκυριά.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς σχεδόν το 47,3% των νοικοκυριών καθυστερούν στους λογαριασμούς τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, αριθμός που είναι πέντε φορές υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η διασύνδεση μεταξύ ενεργειακής φτώχειας και στεγαστικής επισφάλειας αναδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr