Ενδυνάμωση της Ελληνικής Οικονομίας: Χρειάζονται Ισχυρές Βάσεις για Διαρκή Ανάπτυξη

Την τελευταία πενταετία, η ελληνική οικονομία σημειώνει σταθερή ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τον δείκτη Business Environment Index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης του Economist (EIU), η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό της περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών. Παρά την έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις επιβραδυντικές συνθήκες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, η χώρα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που επιδεινώνεται, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και οι πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχίες για νέες αρνητικές συνέπειες στον ενεργειακό τομέα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επίσης, σε εγχώριο επίπεδο, ζητήματα όπως ο επίμονος πληθωρισμός σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η διεύρυνση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο και η δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού εντείνουν την κατάσταση.

Παρά την σωρευτική αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 18,6% την τριετία 2021 – 2023, το χάσμα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της προηγούμενης δεκαπενταετίας παραμένει μεγάλο. Για την κάλυψη αυτού του χάσματος, απαιτείται το ΑΕΠ να συνεχίσει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 για αρκετά ακόμη χρόνια.

Επείγει να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική στους εντεινόμενους εξωγενείς κινδύνους. Κεντρικό στοιχείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ταχεία αύξηση και ποιοτική βελτίωση των επενδύσεων, που θα υποστηρίξουν την ανάγκη για εξωστρεφή μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς η ελληνική οικονομία έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιστρέψει. Η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ λειτουργεί ως ανάχωμα στις εξωτερικές πιέσεις.

Η βασική πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, προωθώντας περισσότερες ποιοτικές επενδύσεις σε υποδομές, νέες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής καθώς και αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι επίσης σημαντικό να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους, των θεσμών και των αγορών, καθώς και να συνεχιστούν οι πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας ανταγωνιστική φορολόγηση και μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με συνένωση δυνάμεων, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και προσηλωμένοι σε ένα εξωστρεφές, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε πιο ισχυρές βάσεις, εξασφαλίζοντας καλύτερα εισοδήματα και περισσότερες ευκαιρίες για ευημερία και πρόοδο.

©

Loading