Ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλούν τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη με αυξανόμενους κινδύνους πληθωρισμού. Σε ένα κλίμα διπλού αντίκτυπου από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις. Η αύξηση κατά 15,7% στις τιμές του αργού πετρελαίου Brent από την αρχή του Σεπτεμβρίου 2024 έχει φέρει τις τιμές πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Παράλληλα, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ προσθέτει πίεση στους αγοραστές, καθώς η ισοτιμία πλησιάζει το 1 προς 1.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TTF) σημείωσαν κέρδη της τάξης του 24% την ίδια περίοδο, αυξάνοντας την τιμή από 38,7 ευρώ στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ενίοτε αγγίζοντας τα 50 ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις προέρχονται κυρίως από γεωπολιτικούς παράγοντες που ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό στην περιοχή, η οποία είχε δείξει κάποιες ενδείξεις υποχώρησης το προηγούμενο διάστημα.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες αυξήσεις στα καύσιμα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται, με την τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων να ανέρχεται σε 1,814 ευρώ ανά λίτρο και την τιμή του πετρελαίου κίνησης σε 1,595 ευρώ το λίτρο. Αυτές οι αυξήσεις συμβαδίζουν με τις διεθνείς τάσεις, οι οποίες δείχνουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι.
Οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας αναμένεται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάζουν περαιτέρω περιορισμούς στο φυσικό αέριο και ανώτατα όρια τιμών για το πετρέλαιο.
Οι επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων δεν αφορούν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς οι χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα καταλήγουν να είναι σημαντικοί αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ επηρεάζουν τις αγορές ενέργειας και ενδέχεται να προκαλέσουν νέα ζητήματα για τον Καναδά και άλλες χώρες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr