Ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ: 23 εκατομμύρια εργαζόμενοι αδυνατούν να ζεσταθούν – Αυξηση 76% από το 2019

Ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ: 23 εκατομμύρια εργαζόμενοι αδυνατούν να ζεσταθούν – Αυξηση 76% από το 2019

Σοκαριστικά στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ, με 23 εκατομμύρια εργαζόμενους να μην μπορούν να ζεσταθούν. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί δραματικά, με τον αριθμό των εργαζομένων που αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους να ανέρχεται σε 23,7 εκατομμύρια το 2023, καταγράφοντας αύξηση 76% από το 2019, όταν το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 13,4 εκατομμύρια. Αυτή η ανησυχητική εξέλιξη έρχεται εν όψει του νέου σχεδίου δράσης της Κομισιόν για την οικονομικά προσιτή ενέργεια, το οποίο παρουσιάστηκε με φόντο τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική για την Ελλάδα, όπου το 19,2% του πληθυσμού δηλώνει ότι αδυνατεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, περίπου το 30% του ελληνικού πληθυσμού πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια.

Η ανατροπή των συνθηκών έχει τις ρίζες της στην αύξηση των τιμών της ενέργειας που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αν και η ανοδική πορεία είχε αρχίσει ήδη από το 2021. Η ΕΤUC υπογραμμίζει ότι το 49% των ενεργειακά φτωχών είναι εργαζόμενοι, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική.

Η ΕΤUC καλεί την Κομισιόν να δώσει προτεραιότητα στην ενεργειακή φτώχεια στη νέα Συμφωνία-Σχέδιο για μια Καθαρή Βιομηχανία. Η διασφάλιση χαμηλότερων τιμών ενέργειας και η προώθηση φθηνότερης πράσινης ενέργειας είναι επιτακτική ανάγκη για την αποφυγή απωλειών θέσεων εργασίας.

Ο Γραμματέας της ΕΤUC, Ludovic Voet, αναφέρει ότι η αύξηση των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια απαιτεί επείγουσα δράση. Το σχέδιο δράσης για προσιτή ενέργεια πρέπει να προσαρμοστεί στις κλιμακούμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, με έμφαση στη ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα στη διαχείριση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play