Στο ελληνικό δίκαιο ενσωματώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας (CSRD), η οποία έχει άμεση ισχύ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS – European Sustainability Reporting Standards) είναι υποχρεωτικά για όλες τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της CSRD.
Προθεσμίες συμμόρφωσης διαφοροποιούνται για οντότητες ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής:
– Μεγάλοι φορείς δημοσίου συμφέροντος και μητρικές εταιρείες μεγάλων ομίλων δημοσίου ενδιαφέροντος άνω των 500 εργαζομένων: από τη χρήση 01.01.2024.
– Μεγάλες οντότητες και μητρικές εταιρείες μεγάλων ομίλων, εκτός των προαναφερθέντων: έναρξη χρήσης 01.01.2025.
– Μικρές και μεσαίες οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος, και συνδεδεμένες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες: από τη χρήση 01.01.2026.
– Θυγατρικές επιχειρήσεις των οποίων η μητρική εδρεύει εκτός ΕΕ: από το οικονομικό έτος 01.01.2028 (με την προϋπόθεση πως ο συνολικός κύκλος εργασιών σε χώρες της ΕΕ του Ομίλου που εδρεύει εκτός ΕΕ ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ).
Ο νέος νόμος τροποποιεί τον νόμο 4548/2018 και επεκτείνει την υποχρέωση δημοσίευσης Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης σε μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, τροποποιείται και ο Ν. 3556/2007 για τις εισηγμένες εταιρείες, ορίζοντας ότι η Έκθεση Διαχείρισης θα περιλαμβάνει και πληροφορίες βιωσιμότητας σύμφωνα με νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας (ESRS).
Η εξωτερική επαλήθευση των Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι υποχρεωτική και πρέπει να προέρχεται από διαπιστευμένο ανεξάρτητο ελεγκτή ή φορέα πιστοποίησης, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα πρότυπα πιστοποίησης της ΕΕ. Η ανάπτυξη Απολογισμών Βιωσιμότητας εξελίσσεται σε ένα απαραίτητο εργαλείο για τις εταιρείες, απαιτώντας στρατηγική ESG και παρακολούθηση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η διπλή ουσιαστικότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος της οδηγίας CSRD, απαιτώντας από τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις με διπλή προοπτική σημαντικότητας, προσδιορίζοντας τον εξωτερικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και τον αντίκτυπο στην αξία της επιχείρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ