Αναλύσεις για την πιθανή επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο και τις κυβερνητικές στρατηγικές. Η πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχείται από την τραγωδία στα Τέμπη, όμως η συζήτηση γύρω από την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Η πίεση της αντιπολίτευσης γίνεται ολοένα και πιο έντονη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει νόμο για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την υποστήριξή του σε σχετική συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.
Πληροφορίες από το ΟΤ δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί το ενδεχόμενο αυτό και φαίνεται να το ενσωματώνει στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις επιδόσεις της σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί σοβαρά, παράλληλα με την προετοιμασία για τις εκλογές του 2027. Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι η επαναφορά του 13ου μισθού προϋποθέτει τη διασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, με καθοριστικό ρόλο τους θερινούς μήνες, όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα κάλεσε για τη δημιουργία ταμείου για στρατιωτικές δαπάνες, ζητώντας ταυτόχρονα ευελιξία στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνηση βλέπει ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να προσφέρουν ευνοϊκές προοπτικές για τις ελληνικές διεκδικήσεις, με τις συζητήσεις να εστιάζουν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και τις στρατιωτικές δαπάνες που κατατάσσουν την Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, με τον 13ο μισθό να κρέμεται από τις εξελίξεις γύρω από τη φοροδιαφυγή και τις στρατιωτικές δαπάνες. Παράλληλα, η οικονομία παραμένει ευάλωτη, με την ανάπτυξη του 2,5% να εξαρτάται από τις επιδόσεις της Ε.Ε. σε περιβάλλον πιθανών αμερικανικών δασμών, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει άμεσα την τουριστική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr