Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός διευρύνει τα όρια υπαγωγής για τη μεσαία τάξη, προσφέροντας ελπίδα για μείωση του χρέους. Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, οι αλλαγές αυτές διπλασιάζουν τα ανώτατα εισοδηματικά όρια, δίνοντας τη δυνατότητα στο 85% των οφειλετών να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ σήμερα επιλέξιμοι είναι μόλις το 7% (key001).
Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην αυξημένη ρύθμιση χρεών και τη γρηγορότερη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Ωστόσο, η διεύρυνση των κριτηρίων αφορά αποκλειστικά τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια που έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα έως τρεις μήνες πριν από την εφαρμογή των νέων κανόνων, προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των διευκολύνσεων (key002).
Οι κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν:
1. Διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για την υποχρεωτική αποδοχή της ρύθμισης από τους πιστωτές.
2. Υποχρέωση των πιστωτών να υποβάλλουν έγγραφες προτάσεις ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από πλειστηριασμούς.
3. Εύκολη διαδικασία απαλλαγής οφειλετών μέσω εγγραφής στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
4. Δυνατότητα για τους οφειλέτες να παγώνουν τους πλειστηριασμούς.
5. Επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά χρέη.
6. Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης για ασφαλισμένους της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι ο νέος μηχανισμός προσφέρει μια δίκαιη και μακροπρόθεσμη ρύθμιση των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των ρυθμίσεων κατά 81% σε σχέση με το 2023, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της μεσαίας τάξης στις κυβερνητικές πολιτικές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr