Το νέο σύστημα επιδότησης της ΔΥΠΑ αποκλείει το 72% των ανέργων από το επίδομα ανεργίας. Λιγότεροι από τρεις στους δέκα ανέργους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, όπως αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ) για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα ανέρχονται σε 981.374, μόλις 276.786 από αυτούς επιδοτούνται, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 28,2%. Το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων σε βάθος διετίας είναι ακόμη χαμηλότερο, με μεσοσταθμικό ποσοστό 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.
Στο άμεσο μέλλον, το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς η νέα μέθοδος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα λειτουργήσει ως περιοριστικός παράγοντας για δεκάδες χιλιάδες νυν δικαιούχους, οι οποίοι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Το νέο επίδομα απαιτεί πλέον 175 ημέρες πλήρους ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας κατά τους 14 μήνες πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, με τους τελευταίους δύο μήνες να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Το ισχύον καθεστώς απαιτεί 125 ημέρες ασφάλισης, αυξάνοντας δηλαδή τις απαιτήσεις κατά 50 ημέρες ή δύο μήνες πλήρους ασφαλισμένης απασχόλησης.
Το νέο επίδομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 15.000 νέους ανέργους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης ψηφιακού αλγόριθμου για διάστημα που θα διαρκέσει έως 16 μήνες. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα υποστούν τροποποιήσεις, με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης, πριν εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους ανέργους. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι το νέο επίδομα θα ξεκινά με μεγαλύτερα ποσά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο, δημιουργώντας αναλογικές αυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία και το μισθό, ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς, καθώς και νέοι με περιορισμένη προϋπηρεσία, πιθανότατα θα αποκλειστούν από το επίδομα.
Κατά την πιλοτική εφαρμογή, η προϋπόθεση των 175 ημερών δεν θα ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους, αν και αυτή η εξαίρεση δεν θα είναι μόνιμη. Οι κατηγορίες εργαζομένων που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, όπως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και συμβασιούχοι δήμων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), οι συνέπειες του νέου καθεστώτος αναμένονται καταστροφικές για πάνω από 80.000 εργαζόμενους σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ΟΙΕΛΕ εκτιμά ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε αυξημένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που ήδη αγγίζει το 40%.
Αυτή η νέα στρατηγική, αν εφαρμοστεί καθολικά, αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, με αυξημένες απαιτήσεις και μειωμένα επιδόματα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr