Η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία είναι επιτακτική για την ανάπτυξη της χώρας μας. Υπογραμμίζει η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Εφραίμογλου, η οποία επισημαίνει ότι το 51% των Ελληνίδων ηλικίας 25 έως 34 ετών έχει ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με 35% για τους άνδρες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στον ενεργό πληθυσμό, το οποίο ανέρχεται στο 37%. Ωστόσο, οι γυναίκες τείνουν να δραστηριοποιούνται σε τομείς με λιγότερη αναπτυξιακή δυναμική και κατέχουν μόλις το 15% των θέσεων ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την κυρία Εφραίμογλου, η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη, και γι’ αυτό το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ υποστηρίζει τη γυναικεία νεοφυή επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα προγράμματα και υποστήριξη.
Η κυρία Εφραίμογλου αναφέρει επίσης ότι, αν και υπάρχουν θετικά παραδείγματα γυναικών που διακρίνονται στους τομείς τους, ο δρόμος προς την έμφυλη ισότητα και την ηγεσία παραμένει μακρύς, με την κοινωνία να συνεχίζει να συνδέει την ηγεσία με ανδρικά χαρακτηριστικά.
Η κυρία Εφραίμογλου επισημαίνει την ανάγκη για επενδύσεις σε ένα περιβάλλον εργασίας που θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναπτύξουν και να εμπιστευτούν το δικό τους στυλ ηγεσίας, καθώς και για την καταπολέμηση της μισθολογικής ανισότητας. Σύμφωνα με δεδομένα, οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονται 10,4% λιγότερο από τους άνδρες.
Όσον αφορά τις ανώτερες διοικητικές θέσεις, η έρευνα της Grant Thornton δείχνει ότι το 2024 το ποσοστό των γυναικών σε αυτές τις θέσεις ανήλθε στο 33,5%, με την Ελλάδα να καταγράφει πτώση στο 32% από 37% το 2023. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις CEO αυξήθηκαν στο 27% το 2024.
Η κυρία Εφραίμογλου υπογραμμίζει ότι, παρά την πρόοδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υστερούν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις σε όλους τους τομείς, με τη συμμετοχή τους στους τομείς της Μεταποίησης, Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ενέργειας να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η Grant Thornton τονίζει την ανάγκη για αποφασιστικές δράσεις από τις επιχειρήσεις, ώστε να προωθηθούν ίσες ευκαιρίες και να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.
Τέλος, η κυρία Εφραίμογλου επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να κλείσουμε το έμφυλο ψηφιακό χάσμα για να εξασφαλίσουμε μία ανθεκτική ανάπτυξη και μια συμπεριληπτική κοινωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ