Επτά κεντρικές τράπεζες περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα

Επτά κεντρικές τράπεζες περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα

Επτά μεγάλες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ (Fed), παρουσίασαν σήμερα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα τις βοηθούσαν να φτάσουν την Κίνα, που έχει την «πρωτοπορία» στο θέμα αυτό, και τα σχέδια ιδιωτών, όπως αυτό του Facebook για το Libra.

Οι κεντρικές τράπεζες και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δήλωσαν ότι στα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ανθεκτικότητα, η διαθεσιμότητα σε χαμηλό ή μηδενικό κόστος, τα κατάλληλα πρότυπα και ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο καθώς ένας κατάλληλος ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και πρόεδρος της επιτροπή πληρωμών της BIS Τζον Κάνλιφ είπε ότι η αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά μετά τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτάχυνε τον ρόλο της τεχνολογίας στην αλλαγή των μορφών του χρήματος.

Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να εξετάζουν στενά τα ψηφιακά νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Facebook για το σχέδιό της να καθιερώσει – κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη – το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο θα στηριζόταν από ένα σύνολο μεγάλων νομισμάτων και κρατικού χρέους. Το αρμόδιο όργανο για τo Libra άλλαξε έκτοτε τα σχέδιά του και τώρα ελπίζει να καθιερώσει αρκετά “stablecoins” που θα στηρίζονται από μεμονωμένα νομίσματα.

Εκτός από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, στις επτά κεντρικές τράπεζες, που έχουν κάνει ομάδα με την BIS, περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όχι όμως η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η Κίνα έχει προχωρήσει ήδη πιλοτικά σε ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει την προώθηση του γιουάν στον κόσμο, όπου σήμερα κυριαρχεί το δολάριο.

Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας Κέντζι Οκαμούρα δήλωσε χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να έχει το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου με το δικό της ψηφιακό νόμισμα, προειδοποιώντας ότι αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να φοβόμαστε». «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Κάνλιφ, προσθέτοντας ότι κανένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επικεφαλής καινοτομίας της BIS Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια διεθνής κούρσα ανταγωνισμού, αλλά ότι υπάρχει ένα πλεονέκτημα για τις κεντρικές τράπεζες στο να φτάσουν γρήγορα τον ιδιωτικό τομέα και να προηγηθούν για να διαμορφώσουν το μέλλον.

©Πηγή: amna.gr

Loading