Εξαιρετικά στοιχεία από τη διεθνή έρευνα Workmonitor 2025 για την εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα. Κρίσιμα συμπεράσματα για την ελληνική αγορά εργασίας αναδύονται από την διεθνή έρευνα Workmonitor 2025 της Randstad, η οποία συμπεριέλαβε περισσότερους από 26.000 εργαζόμενους από 35 χώρες. Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά παραίτησης λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος σε σύγκριση με το διεθνή μέσο όρο. Ενώ το 52% των συμμετεχόντων έχει αποχωρήσει τουλάχιστον μία φορά εξαιτίας αυτού του ζητήματος, η έρευνα αναδεικνύει και άλλες διαφορές στην αντίληψη των εργαζομένων σχετικά με την ευελιξία στην εργασία.
Σημαντική αναγκαία ευελιξία στις εργασιακές συνθήκες αναγνωρίζεται, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των εργαζομένων. Το 73% των Ελλήνων εργαζομένων επιθυμεί μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, ενώ μόλις το 54% δηλώνει ότι η εργασία του καλύπτει αυτό το αίτημα.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εκφράζουν έντονα την επιθυμία για καλύτερη αμοιβή και ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το 85% αναφέρει ότι το ύψος της αμοιβής είναι η κύρια προτεραιότητα, ακολουθούμενη από το 84% που θεωρεί την ισορροπία αυτή καθοριστική. Παρά τις συγκλίσεις με τον διεθνή μέσο όρο, η έρευνα δεν παρέχει ποιοτικά στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς στην Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Συμπερασματικά, τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό τοπίο, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr