Έρευνα Interview: Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων στην Χαλκιδική παρουσιάζουν αυξητική τάση

Δείτε τα αποτελέσματα του 5ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ενέργεια και υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό λόγω σεζόν μειώνουν περαιτέρω τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας

Η γενική εικόνα του 5ου κύματος στη δύση του 2022 και την ανατολή του 2023 είναι ότι, εμφανίζεται περαιτέρω πτώση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας σε ποσοστό -5,1% από 4,3% κατά το προηγούμενο κύμα.  Η περαιτέρω μείωση οφείλεται ενδεχομένως στα αυξημένα έξοδα ενέργειας λόγω του χειμώνα και στην υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό λόγω σεζόν.   Ωστόσο μπορεί να πει κανείς ότι κυριαρχεί αισιοδοξία για το μέλλον, προσαρμοστικότητα στις συνθήκες και θετική αντιμετώπιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική τάση

15% καλή, 27% ικανοποιητική, 34% μέτρια και 24% κακή εκτιμούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση των επιχειρήσεων τους.  Στο 13% δηλώνει ότι αυξήθηκε ο τζίρος της επιχείρησής τους, 40% παρέμεινε ίδιος ενώ 47% ότι μειώθηκε. 

Οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους και προσλαμβάνουν νέο

Το 88% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα το διατηρήσει το προσωπικό για το μήνα που ακολουθεί, 8% θα προσλάβει νέο και  4% θα το απολύσει.

Αισιοδοξία και θετική μεταστροφή του κλίματος στην κατάσταση των επιχειρήσεων

Το 24% δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του, 40% ίδια, ενώ το 36% εκτιμά ότι, θα είναι χειρότερη. 

Προσαρμογή επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση με λήψη μέτρων

Το 71,5% δηλώνει ότι έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, 25,1% δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ενώ το 3,4% δηλώνει ότι δεν αφορά την επιχείρησή του.  Από αυτούς που έχουν πάρει μέτρα εξοικονομήσης ενέργειας το 33,5% έχει αντικαταστήσει ενεργοβόρες συσκευές, 14% έχει αλλάξει το είδος θέρμανσης, 11,7% έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας, 9,5% έχει μειώσει τις μετακινήσεις, 1,7% έχει μειώσει την παραγωγή και μόλις 1,1% έχει μειώσει το προσωπικό.

Οι εφαρμογές Mydata αντιμετωπίζονται θετικά από τους περισσότερους

Στην ερώτηση πως κρίνετε την διαβίβαση στοιχείων mydata της ΑΑΔΕ, 48,9% θεωρεί θετικά ως καλύτερο σύστημα από το προηγούμενο, 29% δηλώνει αρνητικά και το αντιμετωπίζει ως σύνθετο που απαιτεί εξοικείωση και 22,1% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Όσον αφορά στη σχέση των επιχειρήσεων με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής 37% δηλώνει ότι έχει παρευρεθεί σε κάποιες από τις δράσεις του, 55% όχι και 8% δηλώνει ότι δεν είχε ενημέρωση.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2022-Ιανουάριο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 335 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική. Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).

Δείτε τις καρτέλες της έρευνας:

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν κόμμα και βουλευτές οι πολίτες

Loading