Εργασία: Οι προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και η ψυχική υγεία των εργαζομένων στην Ευρώπη

Εργασία: Οι προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και η ψυχική υγεία των εργαζομένων στην Ευρώπη

Η ψηφιακή μετάβαση συνδέεται με αύξηση άγχους και επαγγελματικών πιέσεων στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων. Η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι φέτος αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση. Όσο και αν τα ψηφιακά εργαλεία αποσκοπούν στο να κάνουν τη δουλειά μας πρακτικά ευκολότερη και ασφαλέστερη, έρευνες του Οργανισμού δείχνουν ότι παράλληλα αυξάνεται το άγχος, η ανασφάλεια, ακόμα και ο φόρτος εργασίας. Επιπλέον, μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση του EU-OSHA αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κακή ψυχική υγεία, σε σχέση με όσους δεν τη χρησιμοποιούν.

Οι τηλεργαζόμενοι αναφέρουν αύξηση του φόρτου εργασίας (33,2 %), κοινωνική απομόνωση (56,8 %) και σοβαρή πίεση χρόνου ή υπερφόρτωση εργασίας (46,9 %). Στην Ελλάδα, παρά την καθυστέρηση στην ψηφιακή μετάβαση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον ενσωματωμένη σε όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και πολύ μικρών. Ο αντιπρόεδρος του EU-OSHA επισημαίνει ότι η κατάσταση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) θα πρέπει να μας απασχολεί όλους, καθώς η εργασία αλλάζει ριζικά και οι νέες τεχνολογίες εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους.

Οι έρευνες του EU-OSHA αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν αυξανόμενη ψυχολογική πίεση, η οποία συνδέεται στενότερα με την ψηφιακή παρακολούθηση και την εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι οι αλγόριθμοι πολλές φορές επηρεάζουν αποφάσεις που αφορούν τη δουλειά τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα πιο ανθρωποκεντρικό μοντέλο εργασίας.

Loading

Play