Εργαζόμενοι σε αναζήτηση νοήματος: Όταν ο μισθός δεν αρκεί

Εργαζόμενοι σε αναζήτηση νοήματος: Όταν ο μισθός δεν αρκεί

Αναζητούν νόημα στη δουλειά τους, οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική ανάπτυξη και ισορροπία. Ενώ στην Ελλάδα εστιάζουμε στο γιατί ο μισθός δεν είναι αρκετός, στην υπόλοιπη Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί ο μισθός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μετρά. Σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκή έρευνα του Tomorrow University, σχεδόν επτά στους δέκα εργαζόμενους είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την τωρινή τους δουλειά, προκειμένου να ακολουθήσουν μια πορεία με περισσότερο νόημα. Η έρευνα αυτή, αν και έχει ορισμένα αστερίσκους, αποκαλύπτει σημαντικές τάσεις στην επαγγελματική ζωή.

Η μελέτη εστιάζει σε επαγγελματίες από διάφορους κλάδους και στάδια καριέρας, παρέχοντας μια εικόνα του κογκνιταριάτου στην Ευρώπη. Αφορά την αφρόκρεμα των διανοητικά εργαζομένων, οι οποίοι συνιστούν το πιο κινητικό εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα στη γενιά του brain drain. Αυτή η γενιά, που έχει βιώσει την οικονομική κρίση, αναζητά καλύτερες ευκαιρίες εργασίας είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, έχοντας πάντα κατά νου την προοπτική της μετανάστευσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 70% των επαγγελματιών θεωρεί την αίσθηση σκοπού κρίσιμη στις επαγγελματικές τους επιλογές. Παράλληλα, το 66% θα ήταν διατεθειμένο να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να επιδιώξει ρόλους που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις αξίες του. Η έρευνα της Glassdoor ενισχύει αυτά τα ευρήματα, με το 65% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι νιώθουν παγιδευμένοι στην εργασία τους.

Ο Δρ Thomas Funke, διευθύνων σύμβουλος του Tomorrow University, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εστιάσουν σε πιο ρεαλιστικούς στόχους και όχι να περιμένουν κάποια «θεία φώτιση» για να βρουν νόημα στη δουλειά τους. Ορίζει την έννοια του σκοπού ως τη δέσμευση στη συνεχή μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση προς μια ικανοποιητική καριέρα.

Βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

– Το 70,5% θεωρεί την αίσθηση σκοπού πολύ σημαντική.

– Το 58,4% ορίζει τον σκοπό ως συνεχή μάθηση.

– Μόλις το 23,2% δηλώνει ότι ο εργοδότης του είναι υποστηρικτικός στην ψυχική υγεία του.

Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με την ψυχική υγεία των εργαζομένων να διατρέχει κίνδυνο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play