Eurogroup: Χαλινάρι στην κυβέρνηση για τις παροχές

Προεκλογική ψυχρολουσία περίμενε το οικονομικό επιτελείο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς παρά τα χαμόγελα δεν έλειψαν και οι αυστηρές επισημάνσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

propoli

Εκτός από τον Ρέγκλινγκ και τον Στουρνάρα υπήρξαν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις παροχές της κυβέρνησης.

Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (ο κ. Τσακαλώτος δεν πήγε στις Βρυξέλλες) παρουσίασε τους βασικούς άξονες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ήδη κάποια υλοποιούνται με νομοθετική απόφαση οδηγούν σε απόκλιση με σημαντικό περιθώριο από τους στόχους και επιπλέον υπάρχει διαφωνία και για τη σύνθεσή τους, καθώς «δεν είναι φιλικά στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, πρόβλημα υπάρχει στην παρούσα φάση με τα μέτρα του 2019, ενώ εκείνα του 2020 θα εξεταστούν αργότερα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενους έτους (θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου).

Η Ελλάδα δεν άλλαξε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δεν είναι συμβατά με τους στόχους, κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ESM δεν είναι απλός παρατηρητής

Ο ESM δε φαίνεται να έχασε ποτέ τον παρεμβατικό του ρόλο καθώς όπως αναφέρουν πηγές, όταν οι Θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα για τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, τονίζουν ότι αυτή η σκληρή στάση του ESM δεν πρέπει να εκπλήσσει.

«Ο ESM έπαψε να είναι ο απλός παρατηρητής. Πλέον, έχει το ρόλο του ΔΝΤ, ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο ESM και ο Κ. Ρέγκλινγκ λειτουργούν ως εκπρόσωπος του Eurogroup, τα μέλη του οποίου είναι και μέλη του δ.σ. του Ευρωμηχανισμού.

Αυτήν τη στιγμή, τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130,9 δις ευρώ, ενώ άλλα 59,8 δις ευρώ είναι το χρέος προς τον ESM, που περιμένει τις τελευταίες δόσεις ύψους 2,7 δις ευρώ το… 2060.

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην αντίδραση των αγορών. Από την επομένη της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο μέχρι την περασμένη Τρίτη οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7,2% περίπου, αλλά χθες και προχθές είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις.

 

 

Loading