Eurostat: Μισθοί πείνας πλήττουν το 25% των γυναικών και το 43% των νέων στην Ελλάδα

Eurostat: Μισθοί πείνας πλήττουν το 25% των γυναικών και το 43% των νέων στην Ελλάδα

Στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν σοβαρές μισθολογικές ανισότητες στην Ελλάδα, πλήττοντας κυρίως γυναίκες και νέους. Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα της Eurostat. Συγκεκριμένα, το 21,7% των εργαζομένων κατατάσσεται στους χαμηλόμισθους, λαμβάνοντας τα 2/3 ή και λιγότερο από τη διάμεση μεικτή ωριαία αμοιβή. Αυτή η κατάσταση μας τοποθετεί στην τέταρτη θέση στην ΕΕ, πίσω από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ των 27 χωρών να είναι μόλις 14,7%.

Η Ελλάδα φαίνεται να αποκλίνει από την τάση που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου τα ποσοστά των χαμηλόμισθων μειώνονται. Το 2006, το ποσοστό αυτό ήταν 15,7%, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας το 21,7% το 2014 και παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σήμερα. Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Φινλανδία, οι οποίες έχουν λιγότερο από 10% των εργαζομένων ως χαμηλόμισθους.

Το διάμεσο μεικτό ωρομίσθιο στην Ελλάδα ανέρχεται στα 8 ευρώ, το οποίο είναι σχεδόν το μισό από ό,τι στην Ευρωζώνη. Οι τελευταίοι πίνακες δείχνουν ότι οι Έλληνες χαμηλόμισθοι κερδίζουν λιγότερο από 5,3 ευρώ την ώρα, την ώρα που άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ελβετία, πληρώνουν πάνω από 12 και 25 ευρώ αντίστοιχα.

Οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν τις πιο πληττόμενες ομάδες. Το 23,4% των γυναικών στην Ελλάδα αμείβεται με πέντε ευρώ την ώρα ή λιγότερο, κατατάσσοντάς μας σε δυσμενή θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, σχεδόν το 43% των νέων κάτω των 30 ετών εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.

Ο τομέας της εστίασης και των καταλυμάτων είναι ο πιο επιβαρυμένος, με το 35,1% των εργαζομένων να αμείβεται με χαμηλούς μισθούς, ενώ οι τύποι συμβάσεων και το εκπαιδευτικό επίπεδο επηρεάζουν σημαντικά τους μισθούς. Στη Βουλγαρία, το 27% των εργαζομένων είναι χαμηλόμισθοι, ενδεικτικό της διαδεδομένης μισθολογικής ανισότητας στην περιοχή.

Η τρέχουσα κατάσταση, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναστροφής της τάσης, οδηγεί σε μια πραγματικότητα όπου η Ελλάδα συνεχίζει να απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις αποδοχές να παραμένουν ασθενείς, ακόμα και σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play