ΕΒΕΠ: Εμπορικές, βιομηχανικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες μεταξύ των κυριότερων θεμάτων στη συνάντηση με Τ. Θεοδωρικάκο

ΕΒΕΠ: Εμπορικές, βιομηχανικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες μεταξύ των κυριότερων θεμάτων στη συνάντηση με Τ. Θεοδωρικάκο

Στη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, καθώς και με τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., Ν. Μαυρίκο, Κ. Καμπόλη, Δ. Λεμονάκη και Ι. Σταματόπουλο, τέθηκαν προς συζήτηση τα μέτρα κατά της ακρίβειας, η υφή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οδηγός εξαγωγών, οι πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, τα ζητήματα στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη και οι προοπτικές βελτίωσης στα κοινοτικά προγράμματα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα εξής:

Για τη βιομηχανία, κυριότερα ζητήματα αποτελούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι άτυπες μεταποιητικές συγκεντρώσεις στην Αττική, η Περιβαλλοντική Δεσμευτική Συμμόρφωση (ΠΠΔ) και οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), τα θεσμικά κενά σε τομείς τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και η προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων σε ΜμΕ και λιγότερο ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Αν και το ενεργειακό κόστος παραμένει το πιο πιεστικό ζήτημα, από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 128 νέες παραγωγικές μονάδες στη Δυτική Αττική. Σημαντικά ζητήματα στη μεταποίηση είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η πρόσληψη προσωπικού. Ένα από τα βασικά στοιχεία της βιομηχανικής ανασυγκρότησης είναι η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία επανακάμπτει θετικά, με την επιτυχία της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Νεωρίου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Η Ελλάδα έχει επανατοποθετηθεί ανταγωνιστικά στην διεθνή ναυτιλιακή αγορά μέσω των ναυπηγείων της, γεγονός ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη σημαντική ανάπτυξή του πέρυσι, δείχνει φέτος σημάδια υποχώρησης. Οι αβεβαιότητες που παραμένουν, σχετίζονται με τη γεωπολιτική κατάσταση και την έλλειψη ρευστότητας, ενισχύοντας την ανασφάλεια στις επενδύσεις. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στη μείωση του δείκτη προσμονής των ΜμΕ, με το 50% των επιχειρήσεων να είναι λιγότερο αισιόδοξες για το μέλλον, ενώ το πληθωριστικό κύμα έχει οδηγήσει σε μέση αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 35%. Περίοδος ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων καταγράφεται, με 937 νέες εγγραφές στο Γ.Ε.ΜΗ. και 255 διαγραφές, δείχνοντας δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων με αναλογία 4/1 στην περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η υποστήριξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα έχει βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο έχει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στα ευρήματα της Eurostat όσον αφορά τον δείκτη τιμών στα τρόφιμα, που τον Ιούλιο αυξήθηκε μόλις κατά 1,4% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 2,3% στην Ευρωζώνη, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Τέλος, κάλεσε την υγιή επιχειρηματικότητα να συνεργαστεί και να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, καθώς και για τη δUIτοκλίμακωση των πληθωριστικών πιέσεων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play