Ευλογιά προβάτων: Αναβρασμός στους κτηνοτρόφους  Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

Ευλογιά προβάτων: Αναβρασμός στους κτηνοτρόφους Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

Σε συναγερμό για την ευλογιά προβάτων βρίσκονται τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές καθώς καθημερινά εντοπίζονται νέα κρούσματα της ζωονόσου.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι η οικονομική εξαθλίωση του κτηνοτρόφου. Εμείς κάθε δύο ημέρες είμαστε αναγκασμένοι να ψεκάζουμε με φάρμακα αξίας 320 ευρώ. Έχουμε κλείσει τα ζώα μας μέσα, πρέπει να πληρώνουμε την τροφή τους την οποία δεν μας την πληρώνει κανένας, λένε στο MEGA οι κτηνοτρόφοι Χρίστος και Θωμάς Μόσχος από την Καστοριά.

Όσον για την αποζημίωση την χαρακτηρίζουν γελοία εξηγώντας ότι δεν μπορείς να πληρώνεις ένα πρόβατο που κοστίζει 350 ευρώ σήμερα, από 70 έως 250 ευρώ και αυτό εάν έχουν χαρτιά καθαροαιμίας. Εδώ δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από τον Daniel που είχαν υποσχεθεί ότι θα μας δώσουν πίσω το ζωικό μας κεφάλαιο τουλάχιστον. Τα κέρδη μας τα χαμένα δεν έχει πει κανείς ποιος θα μας τα δώσει.

Κάθε δύο ημέρες πρέπει να ψεκάζουμε με φάρμακα αξίας 320 ευρώ λένε οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλοντας οικονομική εξαθλίωση

Ευλογιά προβάτων: Ξεσηκωμένοι οι κτηνοτρόφοι

Οι εξελίξεις προκαλούν αναβρασμό ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και προοιωνίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει ο ξεσηκωμός των κτηνοτρόφων γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται να μιλήσει μαζί μας. Προχθές είχαμε κινητοποίηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την Πέμπτη θα έχουμε στη Λάρισα και τη Δευτέρα στην Κρήτη λέει ο Θωμάς Μόσχος διευκρινίζοντας ότι αν το υπουργείο δεν τους ακούσει, θα προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση.

Ο κ. Μόσχος στη συνέχεια καταγγέλλει ότι την ώρα που η κυβέρνηση μάς ζητάει να τηρήσουμε μέτρα βιοασφάλειας, προχθές στον Δήμο Νέστου σφάξανε μολυσμένο υποτίθεται κοπάδι και πέρασαν τα μολυσμένα ζώα μέσα από το χωριό με φορτηγά για να πάνε να τα κάψουν. Ακολούθως, ο ίδιος αναφέρθηκε σε δύο ευρωβουλευτές από τη Ρουμανία που κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα τεστ που έχουν γίνει για την πανώλη, για έναν συγκεκριμένο τύπο τεστ που έγινε και στην Ελλάδα και έχει 90% απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι εννιά στα δέκα κοπάδια που έχουν σφαγεί λόγω πανώλης πιθανότατα να είναι λάθος τόνισε.

Επίσης, είπε ότι κάτι που κάνει εντύπωση στους κτηνοτρόφους είναι ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται το αίτημά τους για εμβόλιο κατά της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα με τη δικαιολογία ότι θα υπάρχει πρόβλημα εξαγωγών. Εμείς έχουμε καλέσει εμπόρους, προμηθευτές κλπ. στο εξωτερικό, αν υπάρχει πρόβλημα εξαγωγής και μας είπαν όχι αφού η Ελλάδα ήδη έχει πανώλη και ευλογιά και συνεχίζουμε και αγοράζουμε κανονικά ανέφερε.

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά κρέατος

Στην ερώτηση αν το γάλα από τα ζώα όντως δεν επηρεάζεται από τη νόσο ο Χρίστος Μόσχος καθησύχασε τους καταναλωτές λέγοντας ότι δεν επηρεάζεται κανένα προϊόν το οποίο προέρχεται από ζώα που έχουν είτε ευλογιά είτε πανώλη. Όσον αφορά την επάρκεια σε γάλα, τυρί και κρέας, ο Θωμάς Μόσχος εκτίμησε ότι για το τυρί και το κρέας δεν ξέρουν τι θα γίνει γιατί δεν γνωρίζουν πόσα ζώα θα μείνουν τελικά. Μέχρι στιγμής τα σφαγμένα ζώα από ευλογιά και πανώλη έχουν ξεπεράσει τα 50.000.

Από την πλευρά τους, οι έμποροι κρεάτων τονίζουν ότι τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια επαρκούν για μία ακόμη εβδομάδα. Υπάρχει ένα πρόβλημα αυτήν τη στιγμή στον χώρο του αμνοεριφίου, έχουν σταματήσει οι σφαγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σφαγές σε ελληνικά αρνιά και κατσίκια. Ο μηχανισμός ανάμεσα σ εμάς και τον έμπορο δούλεψε αυτήν τη φορά πιο γρήγορα από ό,τι την προηγούμενη που μας έπιασε απροετοίμαστους και προλάβαμε και σφάξαμε και έχουμε αμνοερίφια και για την επόμενη εβδομάδα ελληνικά, λέει από την πλευρά του ο Αντώνης Βαλτετσιώτης, υπεύθυνος κρεοπωλείου.

Η τιμή δεν έχει μεταβληθεί, προσθέτει, δεν υπάρχει ούτε αύξηση ούτε μείωση. Αλλά αν συνεχιστεί αυτό και παραταθεί η απαγόρευση της σφαγής δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τον κόσμο με ντόπια ή θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια εισαγωγή.

Στρατάκος: Είμαστε στην κορύφωση της νόσου

Τόσο ο ιός της πανώλης όσο και ο ιός της ευλογιάς είναι ζωονόσοι, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακολούθως, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα αναγράφει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, το πρωτόκολλο του οποίου εφαρμόζουμε για την αντιμετώπιση των νόσων, μας επιτρέπει να κάνουμε τη συλλογή και τη διακίνηση του γάλακτος κανονικά, ακόμα και τώρα, στις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης.

Όσον αφορά το κρέας, πρόσθεσε, αυτό μπορεί να καταναλωθεί κανονικά, επίσης χωρίς να απαιτείται η θερμική του επεξεργασία. Σε άλλο σημείο ο κ. Στρατάκος σημείωσε ότι αν και έχει θεσμοθετηθεί ο κτηνίατρος εκτροφής, δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί η εν λόγω υπουργική απόφαση. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά μας απασχολεί. Και όταν τελειώσουμε με την αντιμετώπιση των δύο αυτών νόσων με την πανώλη, φαίνεται ότι έχουμε τελειώσει. Αλλά περιμένουμε και τις τελευταίες δύο περιοχές από τις 13 που είχαμε κρούσματα να ανοίξουν, κι αυτές είναι η Λάρισα και η Κορινθία. Η Λάρισα μάλιστα ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: Όταν τελειώσουμε και με την ευλογιά, να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και να διδαχθούμε από αυτές τις δύο μεγάλες κρίσεις. Ποια ήταν τα λάθη, τα κενά σημεία και τι θα πρέπει να διορθώσουμε στο θεσμικό μας πλαίσιο, ούτως ώστε να θωρακίσουμε και το ελεγκτικό αλλά και το προληπτικό κομμάτι. Στο κομμάτι της ιχνηλάτησης έχουμε πάει πάρα πολύ καλά. γι αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα στην πανώλη.

Όπως τόνισε, τέλος, αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της νόσου με την ευλογιά και ευελπιστούμε να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό.

Loading

Play