Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Ελλάδα έκανε καλή πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων

H Ελλάδα έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ένατη έκθεση προόδου στο πλαίσιο της προγραμματικής ενισχυμένης μετα-εποπτείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό συνέβη υπό τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσορίζουν τη συνεχιζόμενη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση των Αρχών και τη συμφωνία σε μία σειρά αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων για κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η έκθεση.

propoli

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι συρρικνώθηκε 10% το 2020, ενώ για φέτος προβλέπεται μερική ανάκαμψή της. Η κυβέρνηση συνέχισε την προσαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και των μισθωτών, οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν, επιμήκυνε τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και υιοθέτησε νέα στοχευμένα μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Έως τώρα, τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης «φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ατόμων εκτός εργασίας αυξάνεται καθώς οι προσλήψεις νέων εργαζόμενων παραμένουν υποτονικές.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι «επωφελήθηκαν από τα κρατικά μέτρα στήριξης», ενώ προσθέτει ότι η πλήρης έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εταιρικός – και ο χρηματοπιστωτικός – τομέας αναμένεται να φανεί μόνο αργότερα, όταν θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη – μέλη. «Θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείρισή του για να αποφευχθούν απότομες συνέπειες», τονίζει η Κομισιόν.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, σημειώνει, οι Αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν καλά σε μία σειρά τομέων, όπως της εκπαίδευσης, της διαχείρισης κρατικής περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής. Ειδικότερα, αναφέρεται σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης – η πρώτη αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και η δεύτερη την ανώτατη εκπαίδευση. Σημειώνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν συγκεκριμένη δέσμευση. Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι προχώρησαν οι διαγωνισμοί με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη Μαρίνα του Αλίμου, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση του σχεδίου για το Ελληνικό τους επόμενους μήνες και κάποια πρόοδος σε εκκρεμείς δράσεις που είναι αναγκαίες για την παραχώρηση της αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού.

Οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η έκθεση, συνεχίστηκαν και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως της δημοσιονομικής διαχείρισης και της δημόσιας διοίκησης. «Μία σειρά αναλυτικών συγκεκριμένων οδικών χαρτών συμφωνήθηκαν για να προετοιμασθεί το έδαφος για αποφασιστική πρόοδο κατά την δέκατη έκθεση (αξιολόγησης) τον Μάιο», σημειώνει η έκθεση, όπως για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και τη μείωση του σημερινού επιπέδου τους. Επιπλέον, οι Αρχές δεσμεύτηκαν σε μία σειρά συγκεκριμένα βήματα στους τομείς της υγείας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

«Με δεδομένη τη σημασία της στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση στο τομέα της δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει ξανά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης συμβάλλουν στη διασφάλιση ταχείας υλοποίησης επενδύσεων», σημειώνεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν καθυστερήσει, αλλά «συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αξιολόγηση». Η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Όσον αφορά την άρση των αναγκαστικών μέτρων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η Κομισιόν σημειώνει ότι ένα γενικό «πάγωμα» όλων των αναγκαστικών μέτρων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχεία και αποτελεσματική μεταχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading